Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad gör vi om vi inte kommer överens om hur egendomen ur ett dödsbo ska fördelas?

Bästa sättet att dela upp saker efter dödsbo om inte alla är överens?

Rådgivarens svar

2021-06-30

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

När bör man anlita en boutredningsman?

För att ni ska kunna fördela egendomen efter ett dödsbo måste samtliga dödsbodelägare vara överens. Det finns nämligen ingen lag som säger hur ni ska göra för att förvalta och avveckla dödsboet, utan det är snarare upp till er själva att välja hur ni vill göra. Därför blir det också givetvis väldigt viktigt att komma överens eftersom avvecklingen av dödsboet annars riskerar att stanna upp.

Om ni dödsbodelägare inte kan komma överens är det bästa sättet att anlita en boutredningsman (äktenskapsbalken 19 kap 1 §). Det räcker med att en av er dödsbodelägare begär det för att en boutredningsman ska utses. Ni behöver alltså inte vara överens om att en boutredningsman ska utses.

Vad gör en boutredningsman?

Boutredningsmannen ansvarar då för förvaltningen och avvecklingen av dödsboet. Det blir alltså boutredningsmannens uppgift att bestämmer vem som ska ärva vad (såvida det inte finns ett testamente som säger vem som ska ärva vad), om lantstället ska säljas och hur testamentet ska tolkas. En boutredningsman kommer dock inte köra över er dödsbodelägare om ni är överens i en fråga. Det är alltså bara om ni är oense om något som boutredningsmannen träder in.

Var kan man ansöka om boutredningsman?

Om ni vill att en boutredningsman utses ska ni skicka in en ansökan till domstol (tingsrätt). Ansökan skickas in till den domstol som är närmast den ort där den avlidne bodde.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.