Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad gäller för en samägd bostadsrätt?

Efter min pappa gick bort under 2021 fick hans sambo bo kvar i orubbat bo. Vi ärvde halva lägenheten (min bror och jag). Nu har hennes barnbarn börjat kräva oss på halva hyran. Vi har inget kontrakt eftersom vi litade på våran styvmor. Därför vill vi att hon löser ut oss. Hur går vi vidare?

Rådgivarens svar

2022-09-06

Hej och tack för att ni vänder er till Fråga juristen! Er fråga handlar om arv vilket regleras i ärvdabalken (ÄB). Situationen berör även samägande vilket regleras i samäganderättslagen. Jag kommer först allmänt redogöra för relevanta lagrum och sedan försöka tillämpa dessa på er situation. 


Den legala arvsordningen

När en person avlider ska dennes kvarlåtenskap fördelas genom arv. Huvudregeln är att bröstarvingarna (barnen till den avlidna) är de som ärver först (2:1 ÄB). Har den avlidne emellertid en make har denne rätt att få det arv som annars skulle gå till de gemensamma barnen (3:1 ÄB) 

Det är möjligt att även ge en sambo rätt till arv. Detta sker genom testamente i vilket testatorn kan välja om sambon ska ärva med full äganderätt eller fri förfoganderätt. Det är emellertid inte lika lätt som i fallet med makar när det finns barn (gemensamma eller inte). Barnen alltid har rätt att få ut sin laglott direkt vid förälderns bortgång. Har en person exempelvis två barn så består laglotten av ¼ av kvarlåtenskapen. För att en sambo ska kunna ärva allt och därmed sitta i orubbat bo krävs att barnen avstår sitt arv och väljer att inte begära laglottsjämkning. 


Samägande

Har man genom arv eller gåva fått egendom tillsammans med någon annan blir man delägare till egendomen enligt samäganderättslagen. Huvudregeln för samägd egendom är att förfogande över fastigheten och förvaltning av fastigheten kräver samtycke från alla delägare ( 2 § samäganderättslagen). Med förfoga menas åtgärder som att sälja egendomen eller hyra ut den. Förvaltning av egendomen kan exempelvis vara att renovera egendomen. 

När det kommer till att betala avgifter för samägd egendom så som bostadsrätt gäller att alla delägare är solidariskt ansvariga.  Det solidariska ansvaret innebär att ni svarar för varandra. Månadsavgiften kan riktas mot vem som helst av er två, men den som betalar har sedan rätt att kräva den andra personen på dennes del.

 

Tvångsförsäljning av samägd egendom

När man är delägare till egendom finns en möjlighet att begära att egendomen säljs på auktion (6 § samäganderättslagen). Den/de andra delägarna kan då inte motsätta sig försäljningen men har då i stället en möjlighet att köpa tillbaka egendomen. På sådant sätt finns det en möjlighet att tvinga fram en försäljning om det inte finns något samäganderättsavtal som sätter stopp för sådant förfarande. För att en tvångsförsäljning ska ge får man göra en begäran till domstol som utser en god man som sköter försäljningen (6 § och 8 § samäganderättslagen). 

  

Er situation

Jag har lite svårt att förstå er situation. För att er styvmor ska kunna anses sitta i orubbat bo krävs att ni avstått från er rätt till arv. Detta låter inte som fallet då ni verkar ha ärvt halva lägenheten. Jag tolkar det istället som att ni låter henne bo kvar i lägenheten trots att ni äger hälften. Ifall jag tolkat situationen rätt anses ni därför vara samägare till lägenheten. I så fall har ni en skyldighet att betala hälften av avgiften. Emellertid har ni också följaktligen lika mycket rätt att nyttja lägenheten som er styvmor (så länge det inte finns ett samäganderättsavtal som säger annorlunda). Eftersom ni troligen inte vill betala avgiften kan ni välja att skriva ett samäganderättsavtal där ni förtydligar att er styvmor ska stå för alla kostnader under tiden hon nyttjar lägenheten. 

Ni har även en rätt att begära tvångsförsäljning av lägenheten. Om ni tycker att detta alternativ är krävande kan ni i första hand vända er till er styvmor och fråga om hon vill köpa ut er. Ni kan då förklara att alternativet är en tvångsförsäljning. 

Jag hoppas att jag tolkat situationen rätt och att svaret varit hjälpsamt! Om ni har några flera frågor är det bara att återkomma.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.