Hej, Vi har en boutredningsman efter våra föräldrars bortgång. Testamente finns där det står att gåvor ej är förskott på arv. Är boutredningsmannens arbeta att hantera dödsboet enligt testamentet eller bredare? Kan han även gå in och begära uppgifter om vilka gåvor som givits på uppdrag av en av dödsbodelägarna? Boutredningsmannen skall vara opartisk trodde jag? Trodde också att det var en annan process än boutredningsman om man vill ifrågasätta testamentet, som t ex om gåvor skall ändå räknas som förskott på arv trots testamentet?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Boutredningsman
Tingsrätten kan utse en boutredningsmans när delägarna i ett dödsbo inte kan komma överens om hur dödsboet ska skötas eller om delägarna anser att det behöver utredas vilka tillgångar eller skulder som tillhör boet. Se 19 kap 1 § Ärvdabalken. Dödsbodelägarna behöver inte vara överens om att ansöka om boutredningsman utan ansökan kan göras av en eller några delägare.
Boutredningsmannens uppdrag
Boutredningsmannens uppdrag är bland annat att ta hand om och reda ut dödsboet och se till att arvet kan fördelas samt företräda dödsboet i olika frågor.
Boutredningsmannen har rätt att vidta åtgärder för att utreda boet, enligt 19 kap 11 § Ärvdabalken. Det innebär att boutredningsmannen kan ordna bouppteckningen och om det behövs kan hen gå igenom transaktioner m.m. som en del av utredningen av boet.
Boutredningsmannens opartiskhet
En boutredningsman ska vara opartisk i sitt uppdrag och såvida ta hänsyn till alla dödsbodelägare. Om en boutredningsman visar sig vara olämplig för uppdraget kan en dödsbodelägare begära av rätten att boutredningsmannen befrias från uppdraget, enligt 19 kap 5 § Ärvdabalken. För att en boutredningsman ska anses vara olämplig krävs dock ganska mycket.
Boutredningsmannen ska i princip rådfråga dödsbodelägarna i viktiga angelägenheter t.ex. frågor av ekonomisk natur. Delägarnas synpunkter bör beaktas men boutredningsmannen är inte skyldig att följa dem.
Klander av testamente
Klander av testamente väcks vid domstol och är således separat från boutredningsmannens uppdrag men däremot kan boutredningsmannen hjälpa till med tolkning och förståelse av testamentet. Alltså om testamentet fått laga kraft måste boutredningsmannen räkna in testamentet. För att ett testamente ska vinna laga kraft ska det uppfylla formkraven för ett testamente samt godkännas av dödsbodelägarna eller genom att ingen klandertalan väckts vis domstol inom sex månader från delgivningen.
Din situation och rekommendation
Som svar på dina frågar är boutredningsmannens uppdrag bredare än bara själva testamentet och hen ska utreda dödsboet i sin helhet. Boutredningsmannen kan till exempel behöva gå igenom transaktioner, gåvor kan alltså vara sådana transaktioner som boutredaren vill gå igenom.
Att boutredningsmannen gör något på uppdrag av en dödsbodelägare är inte meningen men eftersom hen har i uppgift att rådfråga dödsbodelägarna i viktiga angelägenheter kan det vara så att hen utreder något som en dödsbodelägare informerat om utan att det finns partiskhet i det. Du har alltså helt rätt i att boutredaren ska vara opartiskt och lyssna på alla dödsbodelägarna. Om du anser att så inte är fallet finns möjligheten att begära av rätten att boutredaren byts ut.
När det handlar om att klandra ett testamente, för att det inte ska vinna laga kraft, måste det ske hos en domstol.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.