Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Testamentes laga kraft efter delgivning

Jag befinner mig i arvstvist med mina två systrar sedan vår mamma dött. Min ena syster visade upp ett papper när min mamma gått bort hos en juristbyrå. De ansåg inte att pappret kunde godkännas som testamente. I bouppteckningen framgår att det inte finns något testamente.

Nu flera år senare skickade vår boutredningsman mig papper att skriva under om jag godkände testamentet. Om man kryssade för alternativet att jag sett testamentet innebar det enligt den förklaring som medföljde att jag inte godkände testamentet. Jag skickade tillbaka papperna till boutredningsmannen där jag kryssat att jag inte godkände testamentet.

Nu sex månader senare får jag ett brev av boutredningsmannen att eftersom jag inte överklagat testamentet är det nu giltigt. Jag ringde boutredningsmannen och han sa att jag skulle ha skickat en överklagan till domstolen. Detta var inget han informerat mig om att jag skulle behöva göra.

Min fråga är om ett ogiltigt testamente kan bli giltigt för att jag inte överklagat testamentet. Testamentet är nämligen bevittnat av min systers man och min systers svärmor, vilket är jäv.

Rådgivarens svar

2022-01-31

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan redogör jag för vad som gäller i din situation. Jag redogör först för testamentes giltighet, sedan för testamentes ogiltighet, sedan för delgivning av testamente och sist för mina sammanfattande råd till dig.

Regler om arv och testamenten finns i ärvdabalken, ÄB. 

Testamentes giltighet

Den som fyllt 18 år får genom ett testamente förordna om sin kvarlåtenskap (ÄB 9 kap 1 §).

Ett testamente har vissa formkrav. Testamentet ska upprättas skriftligen med två vittnen som ska samtidigt närvara vid undertecknandet. Vittnena ska bestyrka testamentet med sina namn. De ska känna till handlingens egenskap som testamente (ÄB 10 kap 1 §).

Det finns en bestämmelse som talar om vilka som inte får vara vittnen (ÄB 10 kap 4 §). Enligt bestämmelsen får exempelvis ingen bevittna ett förordnande till en make eller någon som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till honom eller henne.

Om det finns ett förordnande till din syster i ditt testamente är det alltså mycket riktigt att hennes man och svärmor inte fick bevittna testamentet.

Testamentes ogiltighet

Om testamentet inte är upprättat enligt formkraven så är det ogiltigt (ÄB 13 kap 1 §).

Om en arvinge vill göra gällande att ett testamente är ogiltigt ska han eller hon väcka klandertalan inom sex månader efter att han eller hon delgavs testamentet. Om denna tid försitts är rätten till talan förlorad (ÄB 14 kap 5 §).

Delgivning av testamente

Ett testamente ska delges var och en av de legala arvingarna genom att en bestyrkt kopia av testamentet överlämnas till dem (ÄB 14 kap 4 §). Eftersom att du skriver att du kryssade för alternativet att du sett testamentet i papperet du fick av boutredningsmannen, så tolkar jag det som att du därmed uttryckligt erkänt att du mottagit testamentet i fråga - och att du alltså är delgiven.

Sammanfattande råd

Jag skulle sammanfatta situationen enligt följande. Din systers man och svärmor fick inte vara vittnen till din mammas testamente om det finns ett förordnande till henne, och ett testamente som inte upprättats enligt formkraven är ogiltigt. För att göra ogiltigheten gällande måste du dock väcka klandertalan inom sex månader efter att du delgivits testamentet. Du har blivit delgiven testamentet när du har mottagit en bestyrkt kopia av testamentet.

Om delgivningen gick rätt till kan du nu alltså ha försuttit klanderfristen på 6 månader, och du kan isåfall inte föra någon klandertalan längre. På så sätt vinner testamentet laga kraft trots formfelet; med andra ord så blir det ändå giltigt, trots att bevittnandet blev felaktigt.

Jag skulle rekommendera dig att boka en tid hos våra kunniga jurister på Familjens Jurist, där du kan få vidare rådgivning och en bättre helhetsbedömning i din arvstvist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.