Vi är 4 syskon varav en inte har kunnat komma överens om arvsskiftet. Vi har genom tingsrätten ansökt om skiftesman= jurist som efter många månader och stor kostnad beslutat om ett tvångsskifte.Efter 4 v efter beslutet, då syskonen delgetts o inga klander inkommit har beslutet tvångsskifte vunnit laga kraft. Detta konfirmerat via tingsrätten. Vårt problem är nu att det fjärde syskonet inte skriver på någon fullmakt för att banken ska kunna avsluta konton o betala ut arvet. Skiftesmannen hävdar att det endast är bankens egna regler som hindrar skiftet av arvet som vunnit laga kraft medans bankens jurister hävdar att endast en boutredningsman har fullmakt att avsluta konton o skifta arvet när ett syskon inte vill skriva på någon fullmakt. Vi känner oss lurade då vi trott att skiftesmannen dom räcker. Nu måste vi i värsta fall ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten efter skiftesmannen beslut med all den överklagan o kostnad detta kommer att medföra. Vem har rätt egentligen;skiftesmannen eller bankens jurister och vad råder ni oss att göra? Varför gäller inte skiftesmannens beslut o varför måste vi dra detta en gång till med att utse en boutedningsman? Det kan väl ändå inte vara lagens intention? Finns det några prejudikat?
Hej och stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Neder följer en redogörelse av vad som gäller utifrån de omständigheter du har nämnt. Reglerna om boutredningsmän finns i det 19:e kapitlet ärvdabalken (förkortas ÄB) medan reglerna om skiftesmän finns i det 23:e kapitlet.
Boutredningsmannens roll
En dödsbodelägare kan ansöka om att dödsboet ska förvaltas av en boutredningsman som tingsrätten utser enligt 19 kap. 1 § ÄB. Innebörden av att en boutredningsman utses är att denna person får ensamt besluta i samtliga åtgärder som rör förvaltningen av egendomen i dödsboet, se 19 kap. 11 § ÄB. Boutredningsmannens uppgift, förutom att förvalta dödsboet, är att företräda dödsboet enligt 19 kap. 12 § ÄB.
Om man har en boutredningsman utsedd av tingsrätten är den personen utan något ytterligare åtgärd eller ansökan skiftesman, se 23 kap. 5 § ÄB som också hänvisar till 17 kap. 1 § andra stycket äktenskapsbalken. Man behöver därmed inte ansöka om en skiftesman om man har en boutredningsman.
Skiftesmannens roll
När dödsbodelägarna inte är överens om hur tillgångarna i ett dödsbo ska fördelas är det möjligt att ansöka om en skiftesman vid tingsrätten enligt 23 kap. 5 § ÄB. Skiftesmannens uppgift är i första hand att få delägarna att komma överens om ett skifte, men om inte det går får skiftesmannen besluta om ett tvångsskifte. Skiftesmannen kan endast fördela den egendom som finns i boet, han eller hon kan inte vidta några förvaltningsåtgärder. Det finns tyvärr inget prejudikat som säger något annorlunda i denna fråga.
Bedömningen i ditt fall
En boutredningsman och en skiftesman är inte samma sak. Om man däremot redan har en boutredningsman utsedd av tingsrätten är den personen automatiskt också skiftesman. Däremot gäller inte det omvända - en skiftesman är inte per automatik en boutredningsman. En skiftesman har inte samma behörighet som en boutredningsman har, skiftesmannen kan inte vidta förvaltande åtgärder för dödsboets räkning.
Detta blir problemet i ert fall med banken. Ni har ett beslut om tvångsskifte från skiftesmannen som har vunnit laga kraft. Men skiftesmannen har inte behörighet i lagens mening att vidta förvaltande åtgärder för dödsboets räkning. Den förvaltande åtgärden i det här fallet är att avsluta bankkonton. Eftersom ett syskon inte vill skriva på någon fullmakt blir det svårt för er andra att avsluta konton utan en boutredningsman.
Sammanfattning och råd
Tyvärr har banken i ert fall möjlighet att kräva att en boutredningsman är den som avslutar ett bankkonto när alla dödsbodelägare inte kommer överens. En skiftesman är inte tillräcklig i lagens mening eftersom en sådan inte har behörighet att vidta förvaltande åtgärder för dödsboets räkning. Däremot kommer tvångsskiftet fortfarande att gälla, det beslutet handlar om hur egendomen ska fördelas ut när ni senare har fått ut pengarna från banken. Det är inte en förvaltningsåtgärd.
För att komma ur den här situationen bör någon av er som är dödsbodelägare ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten så att denne kan avsluta bankkontona. Hur en ansökan om boutredningsman bör göras hittar ni på tingsrättens hemsida, se exempelvis här. Ni som dödsbodelägare kan föreslå en person som boutredningsman. Om ni fortfarande har förtroende för skiftesmannen skulle ni kunna föreslå honom eller henne i och med att den personen ändå har insikt i vilken egendom som finns i dödsboet.
Detta kanske inte var det svar du hade hoppats på men jag hoppas att jag ändå har förklarat för er hur det hela ligger till. Om du har följdfrågor på detta är du alltid välkommen att ställa dessa till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.