Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Särkullsbarns arvsrätt

Hej!
Jag är gift och äger en bostad (lagfarten står endast på mig). Lånet på huset står däremot både på mig och min man. Vi har gemensamma barn och han har ett särkullebarn. Har särkullebarnet rätt att ärva del av huset om min man skulle avlida?
Tack på förhand! 

Rådgivarens svar

2019-07-26

Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga!

Nedan redogörs för under vilka förutsättningar som ett särkullsbarn ärver sin avlidna förälder, och hur man kan göra för att undvika att bli tvingad att flytta från det gemensamma hemmet om ens make skulle avlida.

Särkullsbarn

Regler om arvsrätt återfinns i ärvdabalken. Enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken, har särkullsbarn (alltså barn som en/två makar har sedan tidigare förhållande) rätt att få ut sitt arv direkt när föräldern går bort. Detta betyder, som du av de presenterade förutsättningarna i frågan att döma, verkar bekant med, att din mans barn har rätt att få ut sitt arv om din man skulle dö.

Äganderätten till huset

Av det presenterade förutsättningarna i din fråga framkommer att du äger bostaden, står på lagfarten, men att din man står med på lånet. Företrädesvis är det den som står på köpekontraktet som anses vara ägare till huset (4 kap 1 § jordabalken). Eventuellt avsteg från detta kallas för dold samäganderätt. För att det ska kunna vara fråga om dold samäganderätt krävs det att din make har bidragit ekonomiskt vid förvärvet av huset, och att det har förvärvats under tiden för äktenskapet, eller inom förhållandet i syfte att bruka gemensamt. Det är svårt att utifrån frågan svara med säkerhet på ifall man skulle kunna anse att sådan dold samäganderätt skulle ha uppkommit i detta fall. Under förutsättning att det inte är fråga om dold samäganderätt, äger du huset. Enligt 1 kap. 3 § Äktenskapsbalken råder varje make över sina egna tillgångar och svarar för sina egna skulder.

I samband med din mans dödsfall görs en bodelning. Bodelningen innebär att allt giftorättsgods ska delas lika mellan dig och din make. Med giftorättsgods avses sådan egendom som inte är enskild egendom (till exempel sådan egendom som en make har ärvt under förutsättning att det ska vara den makens enskilda egendom). Er gemensamma bostad är inte enskild egendom, varför värdet av den ska räknas med i bodelningen. Efter att bodelningen har gjorts (vilken make som ska ha rätt till vad/hur mycket), görs en så kallad lottläggning där det bestäms vilken egendom som kommer att tillfalla vilken make. Då varje make råder över sina egna tillgångar och svarar för sina egna skulder är utgångspunkten att man får det man äger, varför du i sådant fall har rätt till huset (mot avräknande av din andel i boet). Ovanstående betyder att du i det fall värdet på huset överstiger din andel i boet, behöver du ”lösa ut” särkullsbarnet genom att betala överskjutande belopp.

Övrigt

För att du såsom överlevande make ska kunna bo kvar i hemmet utan att din mans särkullsbarn till exempel försöker tvinga bort dig från bostaden kan du och din man upprätta ett inbördes testamente. I testamentet kan ni gemensamt förordna om hur huset ska testamenteras. Genom att testamentera att den efterlevande maken ärver huset med full äganderätt kan ni undvika att den efterlevande maken blir tvingad att sälja bostadsrätten eller behöva köpa ut den först avlidnes arvingar. För att det verkligen ska vara full äganderätt krävs att ni inte skriver något om hur bostadsrätten ska fördelas efteråt eller liknande eftersom det då blir att anse som fri förfoganderätt istället.

Notera att det föreligger vissa formkrav för upprättande av testamente.  Ett testamente ska upprättas skriftligen, samt vara bevittnat av två personer. Dessa vittnen närvara samtidigt vid undertecknandet och skriva under på testamentet, och veta om att det är ett testamente som det är fråga om. Vissa personer får inte vara vittnen. Arvinge i testamentet eller en make, sambo, syskon eller föräldrar kan exempelvis inte bevittna testamentet.

Behöver ni ytterligare juridisk rådgivning eller hjälp med uprrättande av testamente, så kan ni antingen boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig här, eller upprätta ett testamente direkt online inklusive 30 min rådgivning via denna länk .

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.