Hej,
Vi är ett gift par utan gemensamma barn. Maken har två "särkullbarn".
Vi har idag ett testamente där det står att särkullbarnen ska vänta med att få ut sitt arv tills vi båda är avlidna, alltså jag ska få sitt kvar i orubbat bo. Det står också att barnen ärver enskild egendom med fri förfoganderätt. Som jag förstår alltså kan inte deras make/maka ta del av arvet.
Nu vill vi skriva om testamentet då många i vår omgivning rekommenderar att min man ska testamentera hälften till mig och att särkullbarnen ärver 25% var efter sin Pappa? Har jag förstått rätt, kan man göra så? Jag vill att särkullbarnen ärver mig när vi båda är avlidna men som tidigare att deras makar inte kan ta del av arvet.
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Särkullbarns rätt till arv
Gifta makar ärver varandra före gemensamma barn. De gemensamma barnen ärver istället när den efterlevande maken/föräldern också har avlidit. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn alltid omedelbar rätt till arvet från sin avlidne förälder (3 kap. 1 § ärvdabalken). Dock kan särkullbarn välja att avstå från att ta ut arvet direkt till förmån för efterlevande make, och därigenom erhålla arvet när denne har avlidit (3 kap. 9 § ärvdabalken). Det är möjligt att uttrycka en önskan om detta i ett testamente, men det är ingenting som särkullbarn är tvingade att förhålla sig till.
Genom ett testamente kan särkullbarnens omedelbara rätt till föräldrarnas arv begränsas. Särkullbarnen har dock alltid rätt till åtminstone laglotten vid sin förälders bortgång ifall ett testamente finns som förminskar arvet (7 kap. 3 § ärvdabalken). Utan ett existerande testamente så erhåller vardera särkullbarn en så kallad arvslott, vilket är en andel av den totala kvarlåtenskapen efter den avlidne. Laglotten i sin tur består till hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Särkullbarn har därmed rätt till åtminstone halva arvslotten vid sin förälders bortgång - oavsett vad som skrivs i ett testamente.
Verkan av att ärva något med villkoret om enskild egendom
Inom ett äktenskap räknas samtliga tillgångar som giftorättsgods om det inte uttryckligen framgår att egendomen ska räknas som enskild genom ett testamente, äktenskapsförord eller gåvobrev (7 kap. 1-2 §§ äktenskapsbalken). Innebörden av att en tillgång räknas som giftorättsgods är att dessa tillgångar ska delas lika mellan makarna vid en bodelning på grund av skilsmässa eller ena makens dödsfall (10 kap. 1 § äktenskapsbalken). Enskild egendom ska däremot undantas från en bodelning och direkt tilldelas den make som enligt testamente, äktenskapsförord eller gåvobrev innehar egendomen som enskild. Med andra ord har den andre maken inte rätt till halva värdet vid en bodelning av den egendom som har stadgats som enskild.
Er situation
Ni önskar testamentera en andel om 25% var till respektive särkullbarn. Om inte ett testamente fanns skulle vardera särkullbarn ha rätt till 50% var av kvarlåtenskapen. I och med att särkullbarnen har rätt till laglott, d.v.s. hälften av den ursprungliga arvslotten om 50%, innebär det att det är tillåtet att testamentera 25% var utan att särkullbarnen ska kunna invända mot testamentets giltighet. För att särkullbarnens makar inte ska kunna ta del av deras arv genom en bodelning på grund av skilsmässa eller dödsfall, måste ni testamentera arvet med villkoret att det ska räknas som enskild egendom. På så sätt undanhålls egendomen från bodelningen och tillfaller direkt särkullbarnen om en skilsmässa inträffar eller om de går bort.
Familjens Jurist kan hjälpa er att upprätta ett testamente
Det finns flertalet krav som måste vara uppfyllda för att ett testamente ska vara giltigt. Kraven omfattar såväl utformningen av testamentet som innehållet. Om kraven inte uppfylls så riskerar testamentet att inte vara giltigt ifall någon invänder mot det. Därav är det bra att ta hjälp av en jurist vid upprättandet av testamentet. Familjens Jurist hjälper gärna till med att upprätta testamenten. Läs mer här om hur du kan få hjälp med testamente hos Familjens Jurist.
I dagsläget finns det ingen myndighet som hanterar registrering av testamenten. Därför gäller det att förvara testamentet på en säker plats. Risken med att förvara ett testamente hemma eller i bankfack är dock att testamentet kan försvinna, förstöras eller glömmas bort av anhöriga. Därför tillhandahåller Familjens Jurist även testamentsförvaring. Hos oss har du möjlighet att förvara ditt testamente fram till din dödsdag. Läs mer här om hur Familjens Jurist kan förvara ditt testamente.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.