Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Särkullbarns arvsavstående till förmån för efterlevande make med mera

Tack för bra information på er sida!
Jag skulle vilja försäkra min mamma att jag och mitt syskon - i egenskap av särkullsbarn - inte gör anspråk på arvet om hennes bortgång inträffar före hennes makes, och jag undrar hur man går tillväga rent formellt när man godkänner ett testamente enligt 3 kap. 9 § ÄB? Vi bor i olika länder. Behöver vi vara närvarande tillsammans med vittnena? Mitt syskon är gift med en slovakisk medborgare och min mamma vill främst förvissa sig om att arvet inte tillfaller den ingifta släkten. Är det något ytterligare vi måste tänka på, och rekommenderar ni någon särskild mall för upprättande av testamente?

Stort tack på förhand

Rådgivarens svar

2021-01-25

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Jag ska göra mitt bästa för att försöka bena ut dem här nedan.

Arvsavstående till förmån för efterlevande make
Som utgångspunkt ärver efterlevande make vid arvlåtares död. Icke gemensamma barn, så kallade särkullbarn, har dock rätt att få ut sin arvslott direkt. (3 kap. 1 § Ärvdabalken) Särkullbarn kan dock välja att avstå sin arvslott till förmån för den efterlevande maken. (3 kap. 9 § Ärvdabalken) I sådant fall omvandlas arvsrätten till en kvotdelsrätt i efterlevande makes dödsbo (efterarv). Efterarvet är alltså inte någon bestämd summa utan kan skifta i värde beroende på om efterlevande makes förmögenhetsmassa ökar eller minskar. Vid efterlevande makes död utfår då särkullbarnen arvet från sin förälder i form av denna kvotdel.

I praktiken sker ett arvsavstående enligt 3 kap. 9 § Ärvdabalken genom att en arvsavståendehandling till förmån för den efterlevande maken lämnas in till Skatteverket i samband med bouppteckningen efter den först avlidne maken. Om en sådan handling saknas kan arvavståendet antecknas i bouppteckningen och skrivas under av särkullbarnet i egenskap av bouppgivare.

Ett arvsavstående görs alltså i samband med bouppteckningen, efter dödsfallet, inte i samband med testamentets upprättande. Förutsatt att ni fortfarande bor i olika länder vid bouppteckningen kan jag tänka mig att det enklaste är att ni skriver under och skickar en sådan arvsavståendehandling inför bouppteckningen, och därmed inte behöver närvara vid den personligen. Du kan läsa mer om arvsavstående på Skatteverkets hemsida.

Upprättande av testamente
Av 9 kap. 1 § Ärvdabalken framgår att den som har fyllt 18 år genom testamente får förordna om sin kvarlåtenskap. Testamentet ska följa de formkrav som uppställs i 10 kap. Ärvdabalken. Testamentet ska vara skriftligt, undertecknad av testator samt bevittnat av två personer. Genom testamente kan man inskränka bröstarvingars arvslott, dock inte laglotten vilket utgör hälften av arvslotten.

I praktiken skulle din mamma kunna ange i sitt testamente att hennes make ska ärva all hennes kvarlåtenskap. I sådant fall gäller dock att ni barn måste göra ett arvsavstående gällande laglotten enligt ovan, ni behöver alltså inte närvara vid upprättandet av testamentet.

För att försäkra sig om att ingift släkt inte får del av ens kvarlåtenskap kan man som testator ange ett villkor i testamentet om att det som någon erhåller genom testamente eller arv ska utgöra mottagarens enskilda egendom. Enligt 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken kommer egendomen då inte utgöra giftorättsgods och därmed inte ingå i en eventuell bodelning makar emellan. Er mamma skulle alltså kunna införa ett sådant villkor i sitt testamente.

Avslutningsvis
Jag hoppas att detta gett dig en tyligare bild av vad som gäller. Vill du ha ytterligare hjälp är du välkommen att boka en tid med en jurist. Familjens Jurist kan hjälpa er både vid upprättande av testamente och bouppteckning och kan skräddarsy det just efter er situation. På Familjens Jurists hemsida kan man även upprätta ett testamente online utifrån deras mallar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.