Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Sammanblandning av enskild egendom

Hej! Det gäller en bouppteckningsfråga efter min mans bortgång.
Det finns ett gåvobrev från mina föräldrar att mitt föräldrahem och avkastningen är min personliga egendom. Jag undrar: När jag fått pengar för mitt föräldrahem satte jag dom på mitt personliga konto och senare flyttade jag dom till min och min mans gemensamma konton. Nu hävdar boupptecknaren att eftersom vi var gifta delas pengarna på hälften och går in i gemensamma ägodelar - trots att det går att följa hur jag flyttat mina huspengar till olika konton. Min man har en son innan och jag vill inte att han ska ha av mitt "personliga arv" men givetvis min mans tillgångar. 

Rådgivarens svar

2020-07-19

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Juridiktillalla med din frågeställning!

Jag förstår det som att du oroar dig kring om pengarna från föräldrahemmet som du erhållit genom gåva med villkor om enskild egendom kommer att ingå i bodelningen mellan dig och din avlidne make som nu sker i samband med dödsfallet. 

Huvudregeln är att enskild egendom inte ingår i en bodelning. Av din fråga framgår det dock att pengarna som avser föräldrahemmet har satts in på gemensamma bankkonton vilket olyckligtvis för med sig att pengarna anses ha sammanblandats med er övriga ekonomi och således "konverterats" till giftorättsgods, som ska delas lika mellan er i en bodelning. Detta beror på en princip som säger att enskild egendom som sammanblandas med giftorättsgods blir besmittad av giftorätten, se NJA 1992 s. 773.

Vad som gäller beror dock på många omständigheter. Har enskild egendom sammanblandats med giftorättsgods men det tydligt går att bevisa vad som är vad, så kan egendomen fortfarande anses utgöra enskild egendom. Exempelvis om pengar satts in på ett konto där det även finns pengar som är giftorättsgods, men det inte skett några fler transaktioner och det därför går att utläsa vilken insättning och summa det rör sig om. Har däremot pengarna satts in på ett konto där det sedan skett många in- och utbetalningar och transaktioner så är det svårare att bevisa vad som är vad, och en sammanblandning anses då ha skett. Har pengarna som utgör din enskilda egendom t.ex. använts till att bekosta inköp av egendom så måste det alltså finnas dokumenterat hur stor del av inköpt egendom som motsvaras av enskild egendom. Går detta inte att bevisa så har pengarna sammanblandats och samtliga medel på era gemensamma konton utgör då giftorättsgods.

Sammanfattning
Ovanstående redogörelse innebär att pengarna från ditt föräldrahem kommer att ingå i en bodelning mellan dig och din avlidne make och således fördelas i lika delar mellan er, om ni inte har ett äktenskapsförord som föranleder en annan fördelning eller om du tydligt kan redovisa och bevisa vilka medel på de gemensamma kontona som utgör enskild egendom. 

Jag rekommenderar dig att be den som biträder er med upprättandet av bouppteckningen att redovisa omständigheterna kring din enskilda egendom i bouppteckningen. Du bör sedan diskutera detta med övriga dödsbodelägare, t.ex. din avlidne mans son. Kanske kan ni nå en överenskommelse kring fördelningen av kvarlåtenskapen som ni båda känner er nöjda med. 

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Behöver ni hjälp med dödsboavvecklingen så kan vi bistå er genom att ni bokar en tid via följande länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.