Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Rättigheter som tillkommer dödsbodelägare

Hej frågar åt en vän. Min vän har en syster som just avlidigt. Systern har inga barn eller sambo/ make. Båda föräldrarna lever. Systern har skrivit ett slags testamente med hjälp av en vän. Där arvet ska fördelas mellan mamma och syskon. Pappan vet inte ens om att systern har avlidigt i dagsläget. Nu vill mamman och de övriga syskonen dela upp bohaget och pengarna utan att pappan är med.
Han ska väl ändå som pappa bli tillfrågad och informerad? Han är väll juridiskt sett en av de som är ansvarig här eller har jag fel? Pappan är 81år och sjuk så jag tror inte att han är så intresserad av varken pengar eller prylar. Men den avlidne var rädd att han skulle göra anspråk på ev arv och nu försöker de kringgå honom genom att inte informera honom om att hon avlidigt eller när de ska träffas för att dela upp allt. Syskonen och mamman är heller inte överens om hur bohaget ska fördelas. Hur ska man göra? Vad säger lagen?

Rådgivarens svar

2018-07-06

Hej! Tack för att du vänder dig till oss här på Fråga Juristen med din fråga. Hör följer ett svar på din förfrågan.

Frågor om arv finns i Ärvdabalken.

Dödsbodelägare

Enligt ärvdabalken kapitel 18 § 1 gäller att när en person avlider bildas ett dödsbo, som är en egen juridisk person. Vidare framkommer det att det faller på dödsbodelägarna att förvalta den egendom som finns i dödsboet. I paragrafen står det att det är efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare som är dödsbodelägare.

Vilka som är att anse som arvingar framkommer bl.a. i ärvdabalken kapitel 2 § 2. Där kan man utläsa att föräldrar är arvingar om den avlidne inte har några bröstarvingar. Alltså är föräldrar sådana arvingar som blir dödsbodelägare om den avlidne inte har varken barn eller make.

Det framkommer av ärvdabalken kapitel 18 § 2 första stycket att den som har tagit om hand om egendomen har en skyldighet att genast meddela de andra dödsbodelägarna om dödsfallet. Det kan vara någon av de andra dödsbodelägarna som har tagit om hand om egendomen, oftast en maka eller sambo.

Om det inte finns någon som har tagit om hand om egendomen faller det på andra att meddela om dödsfallet. I ärvdabalken kapitel 18 § 2 andra stycket står det att finns det inte någon som sålunda tar hand om den dödes egendom, skall medlem av hushållet som den döde tillhörde, hyresvärd eller annan som är närmast till det ta hand om egendomen samt tillkalla delägare eller anmäla dödsfallet till socialnämnden. Då anmälan skett eller förhållandet på annat sätt blir känt, skall socialnämnden, om det behövs, göra vad som enligt första stycket åligger delägare.

Den ovanstående paragrafen innebär att om det inte finns någon som har tagit om hand om egendomen finns det någon annan som är ansvarig om att informera om dödsfallet och tillkalla delägare av dödsboet.

Bedömning och sammanfattning

När en person går bort bildas ett dödsbo. Om en person går bort som inte har några bröstarvingar och inte heller har någon make eller sambo, blir det arvingarna som blir dödsbodelägare. I din väns situation är din väns far en sådan arvinge som är dödsbodelägare, och han ska alltså underrättas om dödsfallet av den som tagit om hand om egendomen. Utifrån vad du beskriver kan jag inte avgöra om din väns syskon och mamma har tagit om hand om egendomen, men jag bedömer att det är sannolikt att ansvaret ligger på dem som dödsbodelägare att meddela din väns far om att hans dotter har avlidit och att han är dödsbodelägare.

Jag hoppas att mitt svar har hjälp dig att förstå vad som gäller i din väns situation. Om det är något mer du undrar över får du gärna ställa mer frågor till Fråga Juristen!

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.