Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Om jag gifter om mig, vad händer med min enskilda egendom om jag går bort?

Jag är skild och har två barn. Jag har fått en summa pengar (gåva) som enskild egendom. Om jag gifter om mig. Vem ärver den delen? Make eller mina barn? Behöver jag skriva både testamente och äktenskapsförord om jag vill att mina barn ska ärva den enskilda egendomen?

Rådgivarens svar

2022-01-27

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra för vilka regler som aktualiseras i fråga om arv som gift. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation och ge min rekommendation hur du kan gå vidare i frågan. 

Makars egendom

Regler om bodelning och makars egendom finns i äktenskapsbalken och regler om arv finns i ärvdabalken. Egendom kan vara antingen giftorättsgods eller enskild egendom. Allting som inte är enskild egendom är alltså giftorättsgods (7 kap. 1 §). Giftorättsgods ska som huvudregel delas lika mellan makarna vid en bodelning. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls av respektive make (10 kap. 1 §). Egendom kan bli enskild exempelvis genom arv, testamente med förordnande om enskild egendom eller genom äktenskapsförord (7 kap. 2 §).   

Bodelning

När ett äktenskap upplöses genom äktenskapsskillnad eller en makes bortgång ska det göras en bodelning (9 kap. 1 §, 23 kap. 1 §). I bodelningen räknas först värdet fram av makarnas giftorättsgods, varifrån makarnas respektive skulder ska täckas (11 kap. 2 §). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen, delas på två (11 kap. 3 §). Har makar gjort egendom enskild genom äktenskapsförord kan makarna komma överens om att den enskilda egendomen ska ingå i en bodelning (10 kap. 4 §). Egendom som är enskild på annan grund än äktenskapsförord kan inte tas med i en bodelning. 

Make och makas bortgång

Huvudregeln är att den efterlevande maken tar över alla tillgångar med fri förfoganderätt (3 kap. 1 §). Fri förfoganderätt innebär att maken kan använda tillgångarna, men har inte rätt att testamentera bort dem eller ge bort stora delar. Finns det särkullbarn, det vill säga barn från tidigare äktenskap så tar inte den efterlevande maken över alla tillgångar. Finns det särkullbarn är det barnen som ärver den enskilda egendomen om det inte finns gemensamma barn eller testamente.

Särkullbarn

Särkullbarn har som bröstarvingar rätt till sin arvslott. Genom testamente kan man dock inskränka rätten så barnen får endast får ut sin laglott. Laglotten är halva arvslotten. Om ett särkullbarn tar ut sin laglott har barnet rätt till resterande del av sitt arv vid den efterlevande makens bortgång, om det inte finns ett testamente som säger annat (3 kap. 2 §). Det går inte testamentera bort laglotten. Särkullbarn kan dock välja avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken och få ut det efter dennes död (3 kap. 9 §). 

Vad händer om det finns ett testamente? 

Om den avlidne har skrivit ett testamente så ska kvarlåtenskapen som utgångspunkt fördelas i enlighet med testamentet (9-11 kap.). Däremot får inte laglottsreglerna inskränkas (7 kap. 1 §).

Din situation och rekommendation

Gåvan har getts med villkoret att den är enskild egendom. Av den anledningen behöver det inte skrivas ett äktenskapsförord, då gåvan kommer att undantas vid en äktenskapsskillnad.

Om du gifter om dig så är huvudregeln att efterlevande make ärver dig och arvsrätten påverkas inte om något är enskild egendom. Vill du vara säker på att den enskilda egendomen kommer att tillfalla dina barn behöver du upprätta ett testamente där det framgår. Det är viktigt att ett testamente upprättas korrekt för att det ska vara gällande vid din bortgång, det är därför att rekommendera att ta juridisk hjälp. Våra kunniga jurister på Familjens Jurist kan hjälpa till att upprätta ett testamente och det finns även möjlighet att göra det själv till fast pris i vår online-tjänst.

Du kan läsa mer om särkullbarn och testamente hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att mitt svar var till hjälp! Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen åter att ställa en fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.