Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

När ska förskott på arv tas upp i bouppteckningen?

Föräldrarna gav förskott på arv till ett av de gemensamma barnen (finns skrivet gemensamt undertecknat dokument och det finns inga särkullbarn). Nu har en av föräldrarna gått bort och den andra föräldern sitter i orubbat bo.
Måste förskottet av arv ingå i bouppteckning efter den avlidna föräldern på något sätt, eller är det först när båda föräldrarna avlidit som detta förskott ska tas upp?
Tack på förhand om ni hinner svara på detta.

Rådgivarens svar

2019-12-23

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler om arv och testamente hittas i ärvdabalken (ÄB). 

Bouppteckningen
Bouppteckningen ska förrättas inom 3 månader från att personen avlidit. Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen men det finns inget tvång att närvara. I bouppteckningshandlingen, som ska skickas in till Skatteverket, ska den avlidnes samtliga tillgångar och skulder tas upp. Tillgångar och skulder ska tas upp så som de var vid dödsfallet, 20 kap. 4 § ÄB. I bouppteckningen ska även den efterlevande makens tillgångar tas upp eftersom de utgör giftorättsgods. Om en bröstarvinge mottagit ett förskott på arv ska detta tas upp som en anteckning i bouppteckningen. I en bouppteckningshandling är det vanligt att handlingen inleds med att-satser (övriga upplysningar) som anger omständigheter av intresse t.ex. om en arvinge fått ett förskott på arv. 

Sammanfattning 
Eftersom den efterlevande maken fortfarande lever kommer de gemensamma barnen inte att ärva först den efterlevande gått bort. Förskott på arv ska avräknas från arvingens arvslott. I bouppteckningen till den först avlidne maken ska förskottet antecknas under övriga upplysningar eftersom det är viktigt att detta noteras. Ni får gärna bifoga en kopia av avtalet mellan arvingen och den avlidne avseende förskott på arv. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du vill ha hjälp med t.ex med att förrätta en bouppteckning kan jag rekommenderar dig att boka in en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist, se här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.