Som en uppföljning till min tidigare fråga:
I gåvobrevet står det inte att det inte är ett förskott på arv.
Enligt lag får man INTE göra en bröstarvinge arvslös vilket hon försökt att göra flera år senare genom ett testamente.
Ändå har denna domare gjort det med hänvisning till att 7 kap. 4 § ärvdabalken bara gäller då gåvan givits strax innan dödsfallet.
Enligt lagen gäller: Det en bröstarvinge fått under dennes livstid är han pliktig att avräkna ifrån sin laglott.
Han hänvisar till en förlaga i förberedelsen till lagen. En förlaga är inte en lag det är den färdiga lagen. Kan domare tolka lagen som han själv tycker?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Det verkar ha uppstått en del frågetecken kring vårt tidigare svar, så det är bra att du återkommer till oss så att vi kan reda ut dessa.
Förskott på arv
Du har delvis rätt när du säger vad som gäller enligt lagen. 6 kap. 1 § ärvdabalken lyder så här:
Vad arvlåtaren i livstiden har gett en bröstarvinge skall avräknas som förskott på dennes arv efter arvlåtaren, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett.
Det finns alltså situationer där gåvor till en bröstarvinge inte ska avräknas. Det är, som vi skrev i vårt tidigare svar, möjligt att göra även en bröstarvinge arvslös. Det finns således inget fel per se att du har blivit lottlös, även om det såklart är beklagligt. Däremot måste domstolen ha kommit fram till att så är fallet på rätt grunder.
Förarbeten
En domare får, som du själv säger, inte döma hur hen vill. Domaren ska följa lagen. Men för att tolka lagen behöver domare, och alla andra som arbetar med juridik, ta hjälp av andra rättskällor. Det kan vara rättsfall från Högsta domstolen (praxis), akademiska texter (doktrin) eller uttalanden som har gjorts av lagstiftaren, d.v.s. riksdagen, i samband med stiftandet av lagen (förarbeten). Jag gissar att det är ett sådant förarbete som domaren har hänvisat till i sin bedömning. Det är helt i sin ordning (förutsatt att förarbetet säger det som domaren påstår). En lag kan tolkas på olika sätt och det enda sättet för oss att (1) tolka lagen lika i lika fall, och (2) att tolka lagen så som den var tänkt att tolkas när den stiftades, är att läsa förarbetena till lagen, där lagstiftaren förklarar hur lagen är tänkt att tolkas.
Din dom
Vad gäller domarens förklaring av 7 kap. 4 § ärvdabalken, så har han rätt i att paragrafen förutsätter att gåvan gavs strax innan bortgång (eller, som vi skrev i vårt tidigare svar, att egendomen som gavs bort har nyttjats av gåvogivaren).
Jag kan dock inte uttala mig mer om ditt fall, då jag inte har läst domen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.