Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Krävs samtliga dödsbodelägares underskrifter på en bouppteckning?

Hej. Har överklagat en bouppteckning efter en halvbror och fått rätt av förvaltningsrätten att den ska göras om. 
Har blivit kallad och skickat Mail att inte närvara. Den nya förrättades 10 dec. Och förrättaren lovade per telefon att sända kopia.
FRÅGA.
Bouppteckningen ska ju sändas till Skatteverket inom en månad. Kan de göra det utan min namnunderskrift och mitt godkännande?? Jag är ju dödsbodelägsre.
Har du tips på hur jag går vidare??
Ps. Det finns helsyskon.
Mvh

Rådgivarens svar

2021-01-12

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Regler om bouppteckningar finns i 20 kap. Ärvdabalken. 

 

Hur ska en bouppteckning göras? 

Till en bouppteckningsförrättning (mötet då bouppteckningen görs) ska alla dödsbodelägare och ev. efterlevande partner kallas i god tid. Förrättningen ska inte göras av dödsbodelägarna själva utan av två utsedda goda män, ofta kallade förrättningsmän. (20 kap. 2 § ärvdabalken) Om någon som blivit kallad inte närvarar vid förrättningen ska det bifogas bevis om att hen kallats i rätt tid. (20 kap. 3 § andra stycket ärvdabalken) Vid förrättningen sammanställs den avlidnes samtliga tillgångar och skulder. (20 kap. 4 § ärvdabalken) Varje dödsbodelägare har en skyldighet att på uppmaning inge uppgifter till bouppteckningen. (20 kap. 6 § ärvdabalken)

 

Det är bara förrättningsmännen och bouppgivaren som ska skriva under bouppteckningen. Bouppteckningen ska skrivas under i samband med förrättningen. (20 kap. 6 § ärvdabalken) Bouppgivaren är vanligen den som vårdar egendomen, eller den person som har bäst kunskap om egendomen. Inom en månad från att bouppteckningen gjorts ska den skickas till Skatteverket tillsammans med en bestyrkt kopia. (20 kap. 8 § ärvdabalken

 

Upptäcks felaktigheter i en bouppteckning kan en tilläggsbouppteckning göras inom 1 månad från att felet upptäckts (20 kap. 10 § ärvdabalken

 

Vad gäller i din situation? 

Det framgår inte av din fråga när du fick kallelsen till den nya förrättningen. Av lagen framgår det att en dödsbodelägare ska kallas i god tid. Vad “god tid” innebär är en bedömningsfråga och kan variera från fall till fall. Vanligen anses dock 2 veckor gälla för en dödsbodelägare bosatt i Sverige och 1 månad för en dödsbodelägare bosatt utomlands. Fick du inte kallelsen i god tid kan det utgöra hinder för att registrera bouppteckningen. 

 

Om du inte är bouppgivare krävs inte din underskrift eller ditt godkännande av bouppteckningen. Bouppteckningen kan alltså skickas in och godkännas av Skatteverket utan din medverkan. 

 

Du skriver i din fråga att förrättaren sänt dig en kopia, och du undrar hur du kan gå vidare. Om bouppteckningen såg bra ut behöver du inte göra något mer, eftersom bouppteckningen inte behöver vara underskrivna av samtliga dödsbodelägare innan den skickas in. 

 

Har du synpunkter på bouppteckningen, om det saknas tillgångar och skulder i den eller om det finns andra felaktigheter behöver en tilläggsbouppteckning författas. I sådana fall rekommenderar jag dig att snarast kontakta en jurist hos Familjens Jurist för att få hjälp med tilläggsbouppteckningen. De kan hjälpa dig både att kontrollera de eventuella felaktigheterna i bouppteckningen och skriva en tilläggsbouppteckning.

 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.