Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kostnader för boutredningsman

Hej! Jag min syster har ärvt pengar efter vår farbror. Jag har tillsammans med min syster hanterat försäljning av lösöre o s v och var klart i oktober 2019 och det finns en av skatteverket godkänd bouppteckning. Vi var redo att genomföra ett arvsskifte. Då förklarar min syster att hon inte är nöjd med det arbete som vi gemensamt utfört och vänder sig till Tingsrätten och vill tillsätta en boutredningsman. Samtliga de anledningar som hon anger som skäl har jag accepterad accept på från henne. via fullmakter, mailkonversationer o s v. Boutredningsmannen som utnyttjar vår osämja i sitt arbete och vi är uppe i 110 000 kr vilket motsvarar ca 10% av det ärvda kapitalet.
Min fråga är följande måste jag vara med och betala? Vilka åtgärder kan jag vidta för att undvika detta?

Rådgivarens svar

2020-07-26

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Kostnader för boutredningsman
Frågor om boutredningsman regleras i 19 kap. ärvdabalken (ÄB). En dödsbodelägare kan begära att rätten utser en boutredningsman som tar hand om förvaltningen av egendomen i dödsboet (ärvdabalken 19 kap 1 §). Boutredningsmannen ska erhålla skälig arvode samt kostnadsersättning (19 kap 19 § ÄB). Betalningen ska i första hand ske genom de tillgångar som finns i dödsboet. Om tillgångarna som finns i dödsboet inte räcker ska istället den eller de som ansökte om boutredningsman betala det som återstår. 

Boutredningsmannens redovisningsplikt
Av 19 kap. 14 a § ÄB framgår att boutredningsmannen har redovisningsplikt för sitt uppdrag. Boutredningsmannen ska innan den 1 april varje år redovisa för föregående kalenderår och redovisningen ska innehålla saldo vid årets början och slut, samt redovisningar för intäkter och utgifter som boet haft under föreågende kalenderår. Annars kan tingsrätten, på ansökan av dödsbodelägare, kräva att boutredningsmannen avger en redogörelse för sin förvaltning.

Om du är missnöjd med hur boutredningsmannen hanterat förvaltningen av dödsboet kan du gå vidare på olika sätt. Det första alternativet är att begära att boutredningsmannen entledigas (skiljs från uppdraget) om hen visar sig olämplig för uppdraget. Tingsrätten entledigar boutredningsmannen och utser sedan en ny boutredningsman, 19 kap. 5 § 2 st. ÄB. Ett annat alternativ är att begära att en god man utses som kan granska boutredningsmannens förvaltning. En god man har rätt att gå igenom samtliga räkenskaper och handlingar, 19 kap. 17 § ÄB. Slutligen kan boutredningsmannen bli ersättningsskyldig för eventuell skada som orsakats uppsåtligen eller genom vårdslöshet 19 kap. 18 § ÄB.

Slutsats och rekommendation
Den boutredningsman som din syster begärde av tingsrätten har rätt till skälig ersättning för sitt arbete. Betalningen ska i första hand ske genom de tillgångar som finns i dödsboet. Om tillgångarna i dödsboet däremot inte skulle räcka till för att betala boutredningsmannen är det den som ansökte om boutredningsman som får betala det som återstår.

Min personliga rekommendation är, med bakgrund av ovanstående, att ni försöker komma överens i den utsträckning det är möjligt för att på så sätt hålla nere boutredningsmannens arvode. 

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.