Om man får reda på att vår broder som avlidit inte hade samma fader som oss andra syskon, och denne bror inte heller hade några barn, hur förhåller sig då arvsrätten efter vår bror? Denne hade en bostadsrätt, har vi rätt att sälja den innan bouppteckningen är klar?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga avser arvsrätt, varför jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i Ärvdabalken (ÄB) för att sedan koppla dessa till dina frågor!
Den legala arvsordningen
Av 2 kap. 1 § ÄB börjar att den avlidnes närmaste arvingar, det vill säga barn. Finns inga barn följer av 2 kap. 2 § ÄB att det är den avlidnes föräldrar som får hälften var av arvet. I de fall en eller båda föräldrarna är döda träder istället den avlidnes syskon in som arvtagare. Även halvsyskon räknas med, så om det inte finns några helsyskon och båda föräldrarna är döda tar då arvlåtarens halvsyskon hela arvet. Detta delas lika mellan dom, så finns det två stycken halvsyskon får vardera hälften av arvet.
Bouppteckningen, dess funktion och om egendom får säljas innan bouppteckningen
Då en person har avlidit representeras denne av ett dödsbo. Den första uppgifter som dödsboet har är att utreda den avlidnes tillgångar och skulder, varefter en bouppteckning ska ske. Vid denna, det vill säga bouppteckningen, är utgångspunkten enligt 20 kap. 4 § ÄB att den avlidnes tillgångar och skulder ska antecknas sådana de var vid själva dödsfallet.
Dödsboet utgörs, enligt 18 kap. 1 § ÄB, antingen av en särskild dödsboförvaltning eller av den avlidnes make, sambo, arvingar och universiella testamentstagare. Dock är den som har rätt att ta arv först sedan annan arvinge avlidit inte dödsbodelägare. Av samma lagrum följer även att dödsboet förvaltar den avlidnes tillgångar gemensamt. För att dödsboet, i sin egenskap av gemensam förvaltare, ska få förfoga över egendom efter den avlidne krävs att en bouppteckning har gjorts, detta eftersom bouppteckningen utgör en slags legitimationshandling. Anledningen till att egendom inte får säljas innan bouppteckningen är att det är vid denna som den avlidnes tillgångar och skulder ska kartläggas, detta för att alla som har rätt att få ta del av arvet ska veta att ingen egendom har undandragits.
Kopplat till dina frågor
Eftersom jag inte har någon klar bild över hur förhållandena efter den avlidne ser ut, förutom att han var erat halvsyskon och inte hade barn, är det svårt att avgöra exakt hur arvsordningen kommer att se ut. Det som kan sägas är att ni som halvsyskon kan komma att ingå i arvet, och om det inte finns några helsyskon och inte heller några föräldrar kvar i livet, kommer hela arvet att tillfalla er. Är det emellertid så att en av föräldrarna lever, tillfallet ena hälften av arvet denna förälder och andra hälften er halvsyskon.
Avseende om ni kan sälja bostadsrätten innan bouppteckningen är klar är mitt råd att inte göra det. Eftersom bouppteckningens funktion är att klarlägga alla tillgångar och skulder, så att fördelningen av arvet blir rättvist, är det av vikt att förhållandena i denna speglar förhållandena såsom de såg ut vid tidpunkten för dödsfallet.
Om ni halvsyskon utgör er halvbroders dödsbo kan vi på Familjens Jurist hjälpa er att förrätta en bouppteckning. Ni är varmt välkomna att kontakta oss så hjälper vi er med den processen. Annars kan ni även använda er av vår e-tjänst och själva upprätta en bouppteckning digitalt.
Med det hoppas jag att ni fått svar på er fråga! Ni är välkomna att åter vända er hit till Fråga Juristen om det skulle uppstå fler funderingar!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.