Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan utländska medborgare ta arv av en person i Sverige?

Hej!

Jag skulle vilja fråga vad som gäller vid dödsfall om personen inte har skrivit testament och närmaste anhöriga, i detta fall syskon och föräldrarna, inte bor i Sverige och inte är svensk medborgare.
Egendom handlar om bostadsrätt och kontanter, ursprungslandet är Grekland och personen i frågan har en fast anställning och dubbla medborgarskap.

Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2020-08-01

Hej och ett stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan redogöra kring de bestämmelser som finns för arv i internationella sammanhang, applicera det på din situation och avsluta med en rekommendation utifrån din frågeställning. 

Allmänt internationell arvsrätt 

Inledningsvis när det gäller arv i internationella situationer är det viktigt att först utreda vilket lands domstol som är behörig att handlägga arvsärenden. Vidare ska det även fastställas vilket lands lag som är tillämpligt för att avgöra vilket regelverk som gäller. Utifrån din fråga tolkar jag det som om den avlidne personen befann sig i Sverige vid dödsfallet och att denne gjort det under en längre tid. Detta med beaktan av de dubbla medborgarskapen och den fasta anställningen. Vidare utgår jag även från att det andra landet som är aktuellt i frågan är Grekland som utgör ett EU land precis som Sverige. I Europaparlamentets och rådet förordning (EU) nr 650/2012 kapitel 2 artikel 4 regleras domstolars behörighet. Enligt bestämmelsen ska domstolar i den medlemsstat där den avlidne hade sin hemvist vid sin bortgång vara behöriga att fatta beslut om arvet i sin helhet. Begreppet hemvist ska förstås som den medlemsstat där den avlidne hade en nära och stabil koppling till landet. Vilket lands lag som ska tillämpas regleras i Europaparlamentets och rådet förordning (EU) nr 650/2012   kapitel 3 artikel 21. Enligt P.1 samma artikel är huvudregeln att lagen som tillämpas är den vars land personen avled i och hade sin hemvist i. I P.2 regleras undantaget som stadgar att om det är uppenbart, utifrån alla omständigheter, att den avlidne vid sin död hade närmare anknytning till en annan stat än vad som skulle gälla enligt P.1 ska lagen i den andra staten vara tillämplig. 

Din situation samt rekommendation 

Utifrån den informationen som jag kan utläsa ur din fråga gör jag bedömningen att svensk domstol är behörig enligt Europaparlamentets och rådet förordning (EU) nr 650/2012 kapitel 2 artikel 4. Vidare utgår jag från att svensk lag ska tillämpas enligt Europaparlamentets och rådet förordning (EU) nr 650/2012  kapitel 3 artikel 21 P.1. Det ska dock observeras att undantaget enligt P.2 kan bli tillämplig om det framkommer omständigheter som tyder på det. Här skulle det behövas mer information om den avlidne för att göra en bedömningen. 

Vid händelse av att svensk lag blir tillämplig gäller Ärvdabalkens reglering. Enligt 1:3 Ärvdabalken har utländska medborgare samma rätt att ta arv som svenska medborgare. Har fastslås även den s.k. retorsionsprincipen som kan medge undantag. Att arvingarna inte är svenska medborgare saknar således betydelse i fråga om rätten till arv såvida inte retorsionsprincipen är tillämplig. Vidare gäller enligt 2:2 1 st Ärvdabalken att föräldrarna till den avlidne delar på arvet vid händelse av att det inte förekommer någon bröstarvinge

Frågor kring internationell arvsrätt kan upplevas som utmanande, om du behöver vidare vägledning har familjens jurist mångårig erfarenhet inom området. Det går jättebra att kontakta någon av våra kunniga jurister. 

Jag hoppas du upplever att du fått svar på din fråga. Om jag på något vis missuppfattat dig och din frågeställning går det jättebra att skicka in en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.