Mina bröder har av tingsrätten tilldelas lösöret i våra föräldrars dödsbo. Jag ska erhålla en summa pengar istället. Dödsboet är dock inte utskiftat, och jag har inte skrivit på några arvsskiftes handlingar. Ser nu att bröderna via annonser säljer föremål ur dödsboet. Kan man göra så innan dödsboet är
utskiftat? När det finns en boutredningsman, behöver vi dödsbodelägare inte skriva under en arvskifteshandling ?
Mvh
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Regler om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB), se lagen här.
Första frågan
Utan att ha kännedom om vad tvisten i tingsrätten rörde och omfattade kan jag endast uttala mig om vad som allmänt gäller i dödsbon. Allmänt kan dödsboets egendom säljas av. Det förutsätter däremot att alla dödsbodelägare är överens om att egendom försäljs. Rent formellt behöver alla dödsbodelägare ge en fullmakt till en företrädare för dödsboet. Utan en sådan fullmakt kan inte företrädaren binda dödsboet. Oftast blir det dock inte något problem eftersom att alla är överens. Om en dödsbodelägare däremot inte vill att egendom försäljs får den inte heller det. I sådana fall, dvs. där dödsbodelägarna tycker olika vad som ska göras med egendomen, är det ofta användbart att ansöka om boutredningsman hos tingsrätten. Denne kan företa rättshandlingar för dödsboet utan att få lov från alla dödsbodelägare.
Andra frågan
I första hand ska boutredningsmannen försöka få dödsbodelägarna att komma överens vid arvskiftet. Om boutredningsmannen däremot misslyckas med det, kan det bli aktuellt med ett tvångsskifte. Boutredningsmannen skiftar då boet tvångsmässigt. Om dödsbodelägare är missnöjd med tvångsskifte så får denne väcka talan om ändring av skiftet vid tingsrätten. Vid vanligt skifte ska dödsbodelägarna skriva under. Vid tvångsskifte ska dödsbodelägare bara delges skiftet.
Jag hoppas att detta varit till någon hjälp! Om du behöver ytterligare rådgivning är du välkommen att boka en tid hos Familjens jurist på ett kontor nära dig. Boka tid kan du göra här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.