Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan man reglera framtida arv och gåvor i äktenskapsförord?

Kan man på förhand, genom ett äktenskapsförord, göra eventuella framtida arv/gåvor till enskild egendom och frånta dem från giftorätten? Eller är man tvungen att skriva ett nytt äktenskapsförord när arvet/gåvan väl kommit? 

Rådgivarens svar

2017-07-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning. Frågor som rör äktenskap regleras i äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB). Nedan följer en kort redogörelse om reglerna för äktenskapsförord samt vad som händer när makarna implementerar villkor i ett äktenskapsförord. Slutligen ges en sammanfattning som specificeras utifrån din situation.

Äktenskapsförord – formkrav och typtvång
I ÄktB 7:3 finns en möjlighet för makar att reglera sina egendomsförhållanden genom att upprätta och registrera ett äktenskapsförord. Makarna står således fria att sinsemellan avtala om sina egendomsförhållanden. Äktenskapsförordet är formbundet vilket innebär att det ska upprättas skriftligen, undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket.

När äktenskapsförord registreras hos Skatteverket kontrollerar myndigheten enbart om förordet uppfyller formkraven. Myndigheten tar således inte ställning till innehållet i äktenskapsförordet. Det är därför viktigt att veta att det uppställs vissa typtvång för vad ett äktenskapsförord får innehålla. För det första ska ett äktenskapsförord ges ett statiskt innehåll (jfr NJA 1970 s. 320). Det är alltså inte tillåtet att skriva ett äktenskapsförord där makarna avtalar om att all egendom inledningsvis ska vara enskild egendom, för att sedan successivt över tid övergå till giftorättsgods. För det andra ska äktenskapsförordet vara tydligt och klart formulerat samt att egendomen ska individualiseras så att det är tydligt vilken egendom som avses i äktenskapsförordet.

Det anses även framgå av ÄktB 7:3 st. 1 att äktenskapsförord inte kan villkoras. Man kan exempelvis inte avtala om att äktenskapsförordet bara ska gälla om äktenskapet upplöses genom skilsmässa, eller att förordet ska upphöra att gälla om makarna får gemensamma barn.

Emellertid anses det inte strida mot typtvången att i förtid avtala om att framtida gåvor och arv ska vara enskild egendom.

Nullitet – självverkande ogiltighet
Om något i ett äktenskapsförord strider mot typtvånget uppstår nullitet – vilket innebär att det villkor eller den omständighet som inte uppfyller typtvånget får en självverkande ogiltighet.

Om äktenskapsförordet istället är behäftat med formfel som strider mot formkravet så är hela förordet ogiltigt.

Sammanfattning
Det anses helt förenligt med typtvången att reglera att framtida arv och gåvor ska vara enskild egendom i äktenskapsförordet. Du behöver alltså inte upprätta ett nytt äktenskapsförord varje gång du får ett arv eller en gåva om det framgår av ditt först upprättade äktenskapsförord att framtida arv eller gåva ska vara din enskilda egendom. Min rekommendation är emellertid att ni upprättar ert äktenskapsförord med en jurist för att försäkra er om att alla krav uppfylls. Risken är annars att äktenskapsförordet kan bil ogiltigt helt eller delvis. Vill ni boka tid för att upprätta ett äktenskapsförord med någon av våra kunniga jurister kan ni boka tid HÄR.


Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.