Min bonuspappa har gått bort.
Tyvärr har vi dålig kontakt med hans biologiska barn.
Jag undrar nu hur det går till vid arv. Han har vid tillfälle sagt att jag ska få en del.
Tycker det känns hemskt att ringa och fråga dem!
Han har en lägenhet värd kanske ca 6 milijoner och en del aktier. Jag undrar nu om man vid sådant arvsskifte har ngn officiell jurist som ser till att testamentet följs. Eller är det upp till arvingarna själva att göra detta.
Vet inte alls hur detta fungerar.
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om rätten till arv och testamente
När någon har avlidit är de närmaste arvingarna dennes barn enligt 2 kap 1 § Ärvdabalken. Barnen har alltså först rätt till den avlidnes arv och arvet fördelas lika mellan dem. Ett bonusbarn, som alltså inte är barn till den avlidne i rättslig mening, har ingen arvsrätt. I svensk rätt föreligger dock testationsfrihet, vilket innebär att man kan välja att själv testamentera sin egendom som man vill och därmed frångå lagens arvsordning.
För att ett testamente ska vara giltigt krävs att det uppfyller vissa formkrav. Enligt 10 kap 1 § Ärvdabalken måste testamentet upprättas skriftligen och undertecknas av testatorn samt två vittnen. Om arvlåtaren enbart muntligt har sagt att någon annan än de legala arvingarna ska få ärva, utgör alltså detta inte ett giltigt testamente och det gäller inte. De legala arvingarna har då fortfarande rätt till hela arvet, oavsett vad arvlåtaren har sagt.
Om ett giltigt testamente har upprättats, kan arvlåtarens bonusbarn få del av arvet enligt vad som anges i testamentet. Det finns dock en viktig begränsning i testationsfriheten. Bröstarvingarna, alltså arvlåtarens barn, har alltid rätt att få ut sin laglott. Bröstarvingens laglott utgörs av hälften av den arvslott som enligt lag hade tillfallit bröstarvingen, om inget testamente hade skrivits. Om ett testamente kränker bröstarvingarnas laglott, t.ex. genom att hela kvarlåtenskapen testamenteras till bonusbarnet, kan bröstarvingarna enligt 7 kap 3 § Ärvdabalken begära jämkning av testamentet och därmed få ut sin laglott.
Allmänt om arvskiftet
När dödsboet har utretts och bouppteckning förrättats ska ett arvskifte ske mellan arvingarna och eventuella testamentstagare. Arvsskiftet är ett avtal mellan dödsbodelägarna om hur arvet ska fördelas och alla dödsbodelägare ska skriva under handlingen. Om dödsbodelägarna inte är eniga om hur arvet ska fördelas mellan dem eller om man av annan anledning vill att någon utomstående ska vara ansvarig för arvskiftet, kan någon av dödsbodelägarna enligt 23 kap 5 § Ärvdabalken begära hos en domstol att en skiftesman utses. Rätten kommer då att utse en oberoende skiftesman, som ska betalas av dödsboet.
Er situation
Huruvida du har rätt att ärva din bonuspappa beror på om han har skrivit ett giltigt testamente, där han testamenterar någon del av sin kvarlåtenskap till dig. Om han bara har sagt till dig att du ska få ärva, räcker det tyvärr inte.
Ifall han har upprättat ett giltigt testamente där du anges som testamentstagare, kommer du få ärva. Observera dock att om han har testamenterat bort sina biologiska barns laglott, kan de kräva att få ut den delen av arvet. Om ett giltigt testamente finns kommer både du och de legala arvingarna att bli dödsbodelägare, och ni kommer alla att få skriva under arvskiftet. Om ni inte kommer överens finns en möjlighet att ansöka om en skiftesman.
Det kan vara bra att ta hjälp av en kunnig jurist för att förvalta dödsboet, upprätta bouppteckning och ta hand om arvsskiftet. Familjens Jurist är experter på arvsrätt, så om ni vill ha hjälp med den framtida processen kan jag rekommendera er att boka en tid hos dem.
Hoppas du har fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.