Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan en avliden person ärva?

Hej! Min mamma och pappa är avlidna!
Mamma 2005 och pappa 2017!
Min pappa gick i konkurs och vi ärvde ingenting! En advokat blev utsedd av tingsrätten för att ta hand om bouppteckning! Båda bouppteckningarna, mamma och pappas är färdiga och avklarade!
Nu januari avled min farmor och istället för pappa får jag och mina två syskon få ärva inom kort!
Min far skrev ett testamente att när han gick bort ville han att mina två halvsyskon skulle få ärva! Pappa gick i konkurs så ingen fick ärva något där!
Advokaten som tingsrätten utsåg påstår nu att när vi nu ärver från vår farmor att han ska ”öppna” upp dödsboet och ska ta pengar från vårt arv och betala av två skulder som min pappa har kvar! Och att när han då ”öppnar” upp dödsboet så kommer min pappas testamente att ”gälla” och att då kommer även mina syskon att få ärva!
Han säger att det finns ”undantagsregler/ undantagsbestämmelser” gällande detta!

Jag känner att detta måste vara fel!
Vi ärver ju inga skulder! Och hur kan det finnas ”undantagsregler” kring detta! Då man inte ärver några skulder!
Vad kan vi syskon göra för att bevisa att advokaten som tingsrätten satte in för vår pappas bouppteckning är fel?
Eller har han ”rätt” att göra detta?
Med tanke på att både vår mammas bouppteckning och pappas bouppteckning är avklarade och avskrivna!
Med vänlig hälsning, 

Rådgivarens svar

2019-04-01

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Reglerna som besvarar frågan hittar du i ärvdabalken (ÄB). Om jag har förstått din fråga rätt verkar advokaten resonera som så att dödsboet efter din pappa kan få ut arv från dödsboet efter din farmor, trots att din pappa avled innan.

Kan en avliden person ärva?

I 1:1 ÄB står det att endast den som lever vid arvlåtarens död kan ta del av arvet. I vissa fall kan dock en avliden person ärva, men den personen måste fortfarande ha avlidit efter arvlåtaren. Så som jag har förstått ditt fall kan alltså inte din pappa ärva din farmor, eftersom han avled innan din farmor.

Bevisbördan för att en arvinge överlevt en arvlåtare ligger på den som påstår att så har skett (1:2 ÄB). I ditt fall ligger alltså bevisbördan på advokaten som verkar påstå att din pappa har avlidit efter din farmor och därför ska ta del av arvet. Så det är egentligen inte upp till er att bevisa att han har fel, istället är det han som måste bevisa att han har rätt.

I mina ögon ser det ut som att advokaten tror att en tilläggsbouppteckning enligt 20:10 ÄB ska göras på grund av att en ny tillgång blivit känd (arvet från farmor), problemet är bara att din pappa inte har kunnat ta del av arvet och därmed kan det inte heller räknas som en ny tillgång i dödsboet.

Min uppfattning är att advokaten inte kan öppna upp dödsboet igen på grund av att din farmor har avlidit.

För vidare hjälp i ärendet vill jag rekommendera att du tar kontakt med en av våra jurister. Det kan du göra via den här länken.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Undrar du över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Om du undrar över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.

Mvh

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.