Make A och B är gifta och har 2 gemensamma barn. Make B har 1 särkullbarn. Det finns inget testamente eller äktenskapsförord. När make A dör har make A 1 miljon i egendom och make B har 500 000 i egendom. Hur ser fördelningen av arvet ut i det här fallet? Kommer särkullbarnet att ärva make As egendom vid make Bs död? Behövs en bodelning och gör den någon skillnad?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arvsrätt och bodelning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Bodelning vid makes bortgång
Om den som avlider var gift vid dödstillfället ska makarnas tillgångar som regel fördelas genom en bodelning innan arvet kan fördelas mellan arvingarna, 23 kap. 1 § ÄB. Detta ska göras enligt reglerna i äktenskapsbalken (ÄktB). Om det bara finns en dödsbodelägare till den avlidnes dödsbo krävs ingen bodelning.
Giftorättsgodset ska fördelas mellan efterlevande make och den avlidnes dödsbodelägare. Huvudregeln vid bodelning är likadelningsprincipen, som innebär att vad som återstår av makarnas giftorättsgods efter avdrag för skulder ska delas lika mellan makarna, 11 kap. 3 § ÄktB.
Efterlevande make har dock en möjlighet att begära att behålla sitt giftorättsgods, 12 kap. 2 § ÄktB. I sådant fall fördelas inte makarnas giftorättsgods lika, utan vardera sida behåller sitt. En begäran om detta ska göras senast vid bodelningstillfället, och det är endast den efterlevande maken som disponerar över denna jämkningsmöjlighet. Genom att påkalla jämkning kan den efterlevande maken skydda sin egendom mot den avlidne makens särkullbarn och testamentstagare. Jämkningen kan också påkallas i motsatt syfte, för att ge den avlidna makens rättsinnehavare möjlighet att få överta all egendom efter den avlidna.
När bodelningen är färdig kan arvskiftet genomföras.
Särkullbarns arvsrätt
När någon har ett barn från ett tidigare förhållande, som alltså inte är barn till den nuvarande maken, kallas detta särkullbarn. Särkullbarn tillhör den första arvsklassen, eftersom det är en bröstarvinge.
Efterlevande make ärver före gemensamma barn med fri förfoganderätt. Detta gäller inte särkullbarn. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt när dennes förälder avlider, 3 kap. 1 § ÄB. De har alltså rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om den nuvarande maken fortfarande lever. Särkullbarn kan även välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken, 3 kap. 9 § ÄB. Det innebär att särkullbarnet får ut sin andel när den efterlevande maken avlider.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Vid en makes död ska en bodelning göras innan arvskiftet. Som huvudregel ska då giftorättsgodset fördelas lika mellan ena maken och den avlidne makens dödsbo. Den efterlevande maken har dock möjligheten att jämka bodelningen, vilket innebär att vardera maken behåller sitt giftorättsgods.
Make B:s särkullbarn har alltså rätt att få ut sitt arv (vilket är en tredjedel av kvarlåtenskapen efter make B då det inte finns något testamente) direkt när make B avlider. Detta innebär att om make B avlider först, kommer särkullbarnet få del av make B:s andel efter bodelningen om inte make A väljer att jämka bodelningen och behålla sitt eget giftorättsgods. Om make A inte vill skydda sin egendom mot make B:s särkullbarn så kan hen alltså välja att jämka bodelningen. På så sätt får alltså make B:s särkullbarn endast ärva make B:s egendom.
Vidare kommer make A vid make B:s död att ärva före de gemensamma barnen med fri förfoganderätt. De gemensamma barnen får då efterarvsrätt och kommer att ärva först vid make A:s bortgång.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om make B:s särkullbarn kommer att ärva make A:s egendom vid make B:s död. Svaret är att om en bodelning görs och giftorättsgodset fördelas lika enligt huvudregeln så kommer detta resultera i att en del av särkullbarnets arv består att make A:s egendom. Min rekommendation om ni inte vill att det ska bli så är att make A vid make B:s bortgång jämkar bodelningen så att vardera sidan behåller sitt giftorättsgods. Make B:s särkullbarn kommer då endast att ärva sin del av make B:s egendom. Ett annat alternativ är att skriva ett testamente för att i större utsträckning kunna bestämma vad som händer med ens tillgångar när man dör.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta ett testamente både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.