Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur stor andel ärver särkullbarnet?

Vi är gifta och har ett gemensamt barn samt ett särkullbarnet. Vi äger ett hus tillsammans, hälften var. Vi har båt, två bilar och en del pengar i aktier och fonder. Om min make (det är han som har särkullbarnet ) skulle avlida före mig, vad händer då? Jag har hört olika. En del säger att särkullbarnet ärver hälften av min mans del i huset. Sen säger en del att särkullbarnet ärver hälften av likvida medel medan en del säger att särkullbarnet ärver 25% och jag 75%. Vad är sant i detta?

Rådgivarens svar

2020-07-17

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska nedan redogöra för vad som händer med bodelning och arv när en make avlider. Bestämmelser kring detta finns i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB).

Om en make avlider

Om en make avlider ska i regel en bodelning ske mellan makarna. Allt som makarna äger utgör giftorättsgods i den mån det inte utgör enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Det finns ett begränsat antal sätt att göra egendom enskild på och de framgår av 7 kap. 2 § ÄktB, exempelvis genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller villkor i gåvobrev. Enskild egendom innebär att egendomen inte ska ingå i en bodelning. Allt annat utgör giftorättsgods vilket innebär att det ska delas mellan makarna vid en bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. När bodelningen är klar har den efterlevande maken fått sin del och den avlidne maken har fått sin del. Den avlidnes del ingår i dennes dödsbo tillsammans med eventuell enskild egendom som sedan ärvs av den avlidnes arvingar. Efterlevande make ärver före gemensamma barn med fri förfoganderätt, 3 kap. 1 § ÄB. Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken får använda pengarna hur han eller hon vill, men inte testamentera bort dem. När den efterlevande maken sedan avlider ärver de gemensamma barnen det som återstår.

Särkullbarns rätt till arv

Särkullbarn har däremot rätt att få ut sitt arv direkt när dennes förälder avlider, 3 kap. 1 § ÄB. Men särkullbarn kan även välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken, 3 kap. 9 § ÄB. Det innebär att särkullbarnet får ut sin andel när den efterlevande maken avlider. Skulle denna önskan skrivas ned i ett testamente kan särkullbarnet fortfarande välja att begära ut sitt arv direkt genom att begära jämkning av testamentet i enlighet med 7 kap. 3 § ÄB. Däremot har särkullbarnet enbart rätt att få ut sin laglott i sådana fall, eftersom det är en lagstadgad rätt som inte går att testamentera bort, 7 kap. 1 § ÄB. Laglotten motsvarar halva arvslotten, vilket är hälften av vad denne skulle ha fått om något testamente inte fanns.

Vad gäller i ert fall?

Allt ni äger, hus, båt, bilar, tillgångar på bankkonton och i fonder och aktier, utgör giftorättsgods och ska delas lika mellan er makar om någon av er avlider, under förutsättning att inget av det jag nyss nämnde utgör enskild egendom genom exempelvis äktenskapsförord. Värdet av allt ert giftorättsgods delas upp mellan er makar vid ett eventuellt dödsfall. Den del som tillhör den avlidne ska sedan ärvas av dennes arvingar. Det innebär att om din man avlider så är hans barn närmsta arvingar enligt 2 kap. 1 § ÄB, d.v.s. ert gemensamma barn och hans barn sedan tidigare. Som efterlevande make ärver du dock före ert gemensamma barn, medan särkullbarnet har rätt att få ut sitt arv direkt. Barnen ska ärva halva kvarlåtenskapen var. Det innebär i praktiken att ert gemensamma barns arv tillfaller dig tills den dagen du dör, medan särkullbarnet får sitt arv direkt. Det är däremot möjligt att skriva ett testamente som ändrar den legala arvsordningen. Vad som däremot inte går att testamentera bort är barnens laglott (som är halva arvslotten, d.v.s. 25% i detta fall). Det är även möjligt att i ett testamente reglera att exempelvis den efterlevande maken ska få bo kvar i det gemensamma boendet eller liknande, så länge det inte strider mot laglotten. Men skrivs ingenting har särkullbarnet rätt till 50% av sin pappas kvarlåtenskap.

Sammanfattning och rekommendation

Finns inget testamente ärver du ert gemensamma barns arv efter sin pappa och ert gemensamma barn får sedan ut sin del av arvet när du avlider. Särkullbarnet har rätt att få ut sitt arv direkt vilket motsvarar hälften av kvarlåtenskapen. Men skriver ni ett testamente som ändrar denna ordning så är det lagstadgat att barnen åtminstone ska ha rätt till sin laglott som motsvarar 25% av kvarlåtenskapen i detta fall. Önskar ni upprätta ett testamente kan Familjens Jurist hjälpa er. Ni kan boka en tid hos någon av juristerna här. Det finns även möjlighet att upprätta ett juridiskt korrekt testamente genom Familjens Jurists online-tjänst här. Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.