Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur noga måste räkningar redovisas i en bouppteckning?

Hej! T ex elräkningar och liknande skulder, hur noga måste de redovisas i en bouppteckning när det finns en efterlevande maka? En person avlider den 10 maj. Den 6 juni kommer en elräkning adresserad till den avlidne för 1-31 maj på 2000 kr. Behöver denna tas upp under skulder i bouppteckningen för den avlidna med 1/3 av beloppet? Behöver man göra på samma sätt under skulder på den efterlevande för de räkningar som adresseras till den efterlevande?

När det gäller upplupna räntor och skatt på dessa, räcker det med att samla dem på en rad under intäkter och en rad under skulder även om det finns flera olika konton?

Rådgivarens svar

2022-01-25

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. 

Relevanta regler finns i ärvdabalken, ÄB.

Bouppteckningens innehåll

En bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter att en person avlidit (ÄB 20 kap 1 §). När den är upprättad ska den ges in för registrering hos Skatteverket (ÄB 20 kap 8 §). Om den avlidne var gift ska både den avlidna och den efterlevande makens tillgångar och skulder antecknas så som de var vid dödsfallet. Tillgångarnas värde och skuldernas belopp ska tas upp (ÄB 20 kap 4 §).

Bouppteckningens detaljrikedom

Generellt kan sägas att det är bra att vara noggrann med bouppteckningen för att undvika tvister, men det är upp till er hur pass petnoga ni vill vara. Å ena sidan ska bouppgivare teckna försäkran på heder och samvete att uppgifterna till bouppteckningen är riktiga och att inga uppgifter avsiktligen utelämnats och förrättningsmännen ska intyga att allt blivit riktigt antecknat. Å andra sidan är det högst osannolikt att Skatteverket nekar registrering på grund av att en tredjedels elräkning inte upptagits som skuld.

Banktillgodohavanden ska specificeras med namnet på banken och därför skulle jag rekommendera att de upplupna räntorna och skatten för säkerhets skull antecknas från varje konto istället för att de samlas.

Om ni önskar hjälp kan Familjens Jurist hjälpa er med bouppteckningen. Genom tjänsten bouppteckna.se kan ni även göra en bouppteckning själv, till ett fast lågt pris. Önskar du ytterligare hjälp eller rådgivning kan du alltid boka en tid med någon av våra kunniga jurister här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.