Jag och min man har ett äktenskapsförord. Jag vill att våra gemensamma barn (inga särkullsbarn) ska ärva det som jag ärvt efter min pappa som enskild egendom. Vilken mall ska jag använda?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Jag förstår din fråga som att du undrar hur dina barn kan ärva din enskilda egendom, istället för att din man ska ärva den och att det inte finns några särkullbarn. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) samt äktenskapsbalken (ÄktB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Om äktenskapsförord och bodelning efter dödsfall
Äktenskapsförord reglerar om egendom ska vara enskild och ska hållas utanför bodelning eftersom det i bodelningen bara ska ingå giftorättsgods (7 kap. 2 § ÄktB och 10 kap. 1 § ÄktB). Makar ärver varandra och gemensamma barn har rätt till en andel i sin förälders kvarlåtenskap och kommer få ut sitt arv när den andra föräldern avlider (3 kap. 1 § ÄB).
När en gift person dör genomförs först en bodelning enligt 23 kap. 1 § 2 st. ÄB. Äktenskapsbalkens bodelningsregel ska då tillämpas och kortfattat så ska egendomarna delas lika mellan kvarlevande make/maka och den avlidne (kvarlåtenskapen). I bodelningen ingår som nämnt inte enskild egendom. Makar kan däremot ärva varandras enskilda egendom genom arvsskiftet som sker efter bodelningen. Detta gäller så länge egendomen inte har testamenterats till någon annan.
Välj en annan arvsordning genom testamente
Vill man att en annan arvsordningen än den i lagbestämda ska gälla kan man skriva ett testamente. Om egendom testamenteras till barnen får de ut den delen av arvet med en gång och behöver inte vänta tills den andra föräldern dör för att få ut sitt arv.
Observera dock att kvarlevande make alltid har ett skydd enligt basbeloppsregeln (3 kap. 1 § 2 st. ÄB), som innebär att hen alltid har rätt till 4 gånger prisbasbeloppet från bodelningen och arvet tillsammans (4 x 48 300 = 193 200 kr för år 2022). Denna regel är tvingande vilket innebär att denna rätt går före testamente i den del testamentet kränker efterlevande makes rätt.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. För att välja en annan arvsordningen än den lagbestämda ska du skriva ett testamente där din vilja framgår.
För att testamentet inte ska bli ogiltigt krävs att vissa formkrav följs (13 kap. 1 § ÄB). Formkraven är följande:
1. Testatorn ska vara myndig (9 kap. 1 § ÄB).
2. Skriftligt (10 kap. 1 § ÄB).
3. Samtidig närvaro av två vittnen som vet om att de bevittnar ett testamente (10 kap. 1 § ÄB) - dessa måste vara över 15 år och inte lida av psykisk störning (10 kap. 4 § ÄB)
4. Vittnenas kontaktuppgifter bör antecknas på testamentet för att lättare kunna bevisa att allt gått rätt till (10 kap. 2 § ÄB).
5. Undertecknat av testator och vittnen (10 kap. 1 § ÄB).
Det är även av stor betydelse att testamentet förvaras på ett säkert sätt då det är en viktig handling.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var hur dina barn kan ärva istället för din man och min rekommendation till dig blir därför att skriva ett testamente.
Eftersom testamente har strikta formkrav att följa för att inte bli ogiltigt rekommenderar jag att ta hjälp av en jurist för att skriva det. Juristen ser till att formkraven följs och att din vilja kommer fram på rätt sätt i testamentet. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för testamente!
Jag hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du självklart välkommen med en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.