Min mamma har avlidit. Vad gäller för att säga upp, exempelvis hennes telefonabonnemang? Får jag göra sånt?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
För att ge ett svar på din fråga kommer jag att redogöra för reglerna i Ärvdabalken (ÄB).
Hur förvaltas ett dödsbo?
När en person går bort övergår allt den personen ägde och alla skulderna personen hade till att istället bli ett dödsbo, vilket det förblir ända fram till att ett arvskifte görs. Ett dödsbo är en juridisk person. Under den tiden som ett dödsbo existerar ska det förvaltas av de som har arvsrätt till den egendom som finns i dödsboet, alltså personens arvingar. De kallas för dödsbodelägare. Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta den dödes egendom (ÄB 18:1). Det innebär att i frågor som rör dödsboet ska dödsbodelägarna gemensamt företräda boet och alternativt kan de välja att endast en företräder boet och att de andra skriver på en fullmakt att de godkänner detta. Det finns även en möjlighet att vid tingsrätten begära att en boutredningsman utses som då har ansvar över att förvalta boet (ÄB 19:1). Detta kan vara antingen om dödsbodelägarna inte kommer överens eller om det är svårt rent praktiskt för en eller flera av delägarna att delta i förvaltningen.
Dödsfallsintyg
Det kan behövas ett bevis för att få företräda ett dödsbo och avsluta abonnemang, prenumerationer osv. Beviset kallas för dödsfallsintyg och på det finns en förteckning över de efterlevande personerna. Detta kan visas upp för att visa att personen är behörig företrädare för dödsboet och ibland behövs även fullmakt från övriga dödsbodelägare.
I din situation
Du är som barn behörig företrädare för dödsboet och får därför tex säga upp telefonabonnemang för din mammas dödsbo och då rekommenderar jag dig att beställa hem ett dödsfallsintyg för att det ska bli så smidigt som möjligt. För att få hem ett dödsfallsintyg ska du kontakta Skatteverket.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma med en ny!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.