Vi har precis haft bouppteckning efter vår far. Det är en del i bouppteckningen som inte stämmer. Hur gör man för att gå vidare? Finns ett testamente som ska överklagas Hur gör man där?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Fel i bouppteckning
Vissa fel i en bouppteckning gör att dödsboet måste se till att en tilläggsbouppteckning förrättas, enligt 20 kap 10 § Ärvdabalken. Men det är alltså inte alla fel som leder till att man bör göra en tilläggsbouppteckning. Exempel på fel som ger en skyldighet att upprätta en tilläggsbouppteckning är om en ny tillgång eller skuld blir känd sedan bouppteckningen förrättats, att dödsbodelägarkretsen är fel, att ett testamente eller äktenskapsförord saknas. Exempel på fel som inte utgör grund för tilläggsbouppteckning är att testamente efter förrättningen får laga kraft eller bedöms vara ogiltigt eller att en tillgång värderats för lågt.
En tilläggsbouppteckning ska förrättas inom en månad från det att felet upptäcktes och ska sedan skickas in till Skatteverket inom en månad från att den nya förrättningen skett.
Klandra testamente
Anser man som arvinge att testamente kommit till på felaktigt sätt eller strider mot rätten till laglotten eller likande kan man klandra testamentet genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. En sådan process måste inledas senast sex månader efter att arvingen blev delgiven testamentet (det vill säga fick kunskap om innehållet i testamentet).
Din situation och rekommendation
Vill en arvinge klandra ett testamente ska hen alltså lämna/skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Skyldigheten att förrätta en tilläggsbouppteckning beror på vilket fel det är med den första bouppteckningen. Jag rekommenderat därför att läsa vidare på Skatteverkets hemsida där du dessutom kan läsa fler exempel på fel som leder till skyldighet att göra en ny bouppteckning eller ej.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid.
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.