Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur fungerar arvsrätten när arv går i arv? Har alla arvstagare samma rättigheter oavsett vilket led de ärvt i?

Hej! Hur fungerar arvsrätten när arv går i arv? Har alla arvstagare samma rättigheter oavsett vilket led de ärvt i?

Vi har en situation där fem syskon tidigare ärvt ett fritidshus i Finland. Nu har två av de syskonen avlidit så arvet har gått vidare till två barn samt en make och ett barn. Några hävdar att det är de tre kvarlevande syskonen som har den juridiska rätten att exempelvis sälja, medan de som ärvt i andra led enbart har besittningsrätt. Stämmer det? Eller har samtliga samma rättigheter att exempelvis uppmana till försäljning eller att bli utköpt?

Rådgivarens svar

2021-04-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för aktuella regler och hur jag tolkar er situation. Eftersom du inte nämner något annat antar jag att svenska arvsregler aktualiserats i ert fall, trots att fritidshuset är beläget i Finland. Enligt huvudprincipen i EU:s arvsförordning gäller att för arv efter personer som avlidit från och med 17 augusti 2015 ska lagen i den stat där den avlidne har hemvist vid sin död tillämpas (se art 21.1).

Regler om arv

När någon dör ska dennes arv fördelas. Ett förvärv genom arv är ett typ av benefikt fång men ger förvärvaren samma rättigheter som om egendomen hade köpts eller liknande. Det innebär att förvärvaren i sin tur kan överlåta egendom eller sin del i egendomen genom exempelvis försäljning eller att den överlåts genom arv. Om Y och Z ärver en fastighet från X, och Z sedan dör och Å, Ä och Ö ärver Z, har alla fyra (dvs X, Å, Ä och Ö) samma rättigheter.

För att ett fastighetsförvärv ska bli gällande gentemot tredje man kan emellertid vissa åtgärder behöva vidtas. I Sverige ska man inom tre månader från förvärvet ansöka om lagfart hos Lantmäteriet som då ändrar vem eller vilka som står som ägare till en fastighet i Fastighetsregistret. I Finland finns motsvarande Lantmäteriverket, se deras hemsida här.

Regler om samägande

Om man äger ett fritidshus tillsammans med någon annan i Sverige handlar det i regel om ett samägande för vilket samäganderättslagen (SamägL) är tillämplig, såvida den inte avtalats bort. Enligt den äger vardera ägare en andel i den sammanlagda massan, och inte en viss del av exempelvis en fastighet varför man råder över exempelvis en samägd fastighet tillsammans med övriga ägare. Man kan enligt 6 § påkalla försäljning på offentlig auktion om man inte kan komma överens med övriga ägare kring hur man ska råda över fastigheten.

Eftersom fritidshuset i ert fall är belägen i Finland gäller emellertid finska lagregler gällande ägandet. Jag kan inte uttala mig om finsk rätt, men den är i många delar lik den svenska och det finns en motsvarande samäganderättslag som ni hittar på svenska på denna länk.

Er situation

Eftersom det förefaller vara finsk rätt som i stor utsträckning är tillämplig i ert fall kan jag inte ge några tydliga svar, men jag hoppas att ni kan finna vägledning i mitt svar gällande de svenska reglerna och att ni kan ta saken vidare med hjälp av länkarna.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.