Min man har lån sen tidigare och nu vill han ta ett lån till för att göra iordning sina barns sommarstuga. Vi är gifta utan äktenskapsförord. Vad händer om någon av oss går bort? Vi har inga gemensamma barn men båda har barn sen tidigare. Vi har en bostadsrätt. Skall lånen räknas av innan arvsskiftet och bodelning? Hur fördelas arvet? Är det tillgångar minus skulder så drabbas ju även mina barn av hans skulder. Hur går jag tillväga för att undvika hans skulder?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer nedan gå igenom de relevanta bestämmelserna och därefter förklara hur de förhåller sig till er situation.
Vad händer när någon avlider?
Vid ett dödsfall blir de personer som enligt lag eller testamente är arvingar dödsbodelägare. När en gift person avlider görs först av allt en bodelning. Då beräknas hur stor den avlidnes kvarlåtenskap är, d.v.s. summan av den avlidnes halva av de gemensamma tillgångarna (giftorättsgodset) samt eventuell enskild egendom enligt äktenskapsförord. Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckningsförrättning hållas och därefter ska en bouppteckning göras, 20:1 Ärvdabalken (ÄB). I bouppteckningen ska den avlidnes alla tillgångar och skulder tas upp, 20:4 ÄB.
I svensk rätt går skulder inte i arv och detta inkluderar bolån. I första hand ska skulderna betalas med dödsboets tillgångar, men om skulderna skulle vara större än tillgångarna får de antingen avskrivas eller så får kreditgivarna försätta dödsboet i konkurs.
Vem ärver?
När den som avlidit var gift så går kvarlåtenskapen som huvudregel till den efterlevande maken, 3:1 ÄB. Med kvarlåtenskap menas såväl giftorättsgods som enskild egendom. Gemensamma barn får därför ut sitt arv först efter att båda makarna avlidit, så kallat efterarv. För särkullbarn gäller ett undantag, de har rätt att få ut sin arvslott direkt vid första makens död, 3:1 ÄB. Särkullbarn kan dock avstå sin arvslott till förmån för den efterlevande maken, 3:9 ÄB. Vid avstående har särkullbarnen istället rätt att ta del av den efterlevande makens kvarlåtenskap när denne dör, på samma sätt som gäller för gemensamma barn.
Beräkning av efterarv
Huvudregeln för efterarv är hälftendelning. Detta innebär att när den efterlevande maken avlider så delas hela dennes kvarlåtenskap i två, där den ena halvan går till den först avlidnas arvingar och den andra halvan till den senare avlidnas arvingar, 3:2 ÄB. I vissa fall delas kvarlåtenskapen upp annorlunda mellan de två makarnas arvingar på grund av enskild egendom.
Er situation
Eftersom ni är gifta och inte har äktenskapsförord kommer är (troligtvis) alla era tillgångar giftorättsgods, vilket innebär att era tillgångar kommer delas på två vid bodelningen när någon av er dör. Den avlidnes del utgör dennes kvarlåtenskap, vilken ska gå arv. Normalt sett ärver makar varandra, men som jag förklarat ovan har dina och din makes barn rätt att få ut sitt arv direkt efter er respektive bortgång då de särskilda reglerna för särkullbarn är tillämpliga. Era barn kan dock avstå arv till förmån för den efterlevande maken. I sådana fall får de istället del av efterarvet. Om ni vill att era barn avstår arv kan ni skriva testamente där ni ger uttryck för en sådan önskan, vilket Familjens Jurist gärna hjälper till med. Jag hoppas du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.