Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur bevakar jag mina intressen i dödsboet?

Hej!
Vem informerar mig om min "styvmors" dödsfall. Testamente finns. Jag är särkullbarn. Det enda. Jag ska få ut 50 % till av min lott. Har ingen kontakt med henne eller hennes släktingar.
Bouppteckning kanske görs utan min vetskap.
Vem bevakar mina intressen?
Kan boupptäckningsmannen vara jävig?

Rådgivarens svar

2020-08-17

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

Vem ska underrätta dödsbodelägarna om dödfallet?

Av ärvdabalken (ÄB) 18 kap. 2 § följer att innan den egendom som den avlidne lämnar efter sig har fördelats mellan dödsbodelägarna ska egendomen vårdas av den dödsbodelägare som sammanbodde med den avlidne eller som annars kan ta hand om den. Den som tar hand om egendomen har också skyldighet att underrätta övriga dödsbodelägare om dödsfallet. Som testamentstagare räknas du som en av dödsbodelägarna (ÄB 18 kap. 1 §) och har därför rätt att underrättas om dödsfallet innan bouppteckningen görs.

Om en dödsbodelägare inte går att nå

Om man vet att det finns en arvinge men som man av någon anledning inte kan hitta ska övermyndaren förordna en god man att bevaka arvingens rätt i dödsboet (föräldrabalken 11 kap. 3 §). Den gode mannen ska å den bortavarande arvingens vägnar bevaka testamentet samt förvalta egendomen som testamenterats till arvingen. Om det vid bouppteckningen visar sig att man inte vet var en arvinge befinner sig ska detta anmälas till tingsrätten som ska utfärda en arvskungörelse som annonseras i Post- och Inrikes Tidningar. Enligt arvskungörelsen ska arvingen göra sin rätt till arvet gällande inom fem år från då kungörelsen publicerades i tidningen.

Jäv vid upprättande av bouppteckning

Det finns inget uttryckligt jävsförbud stadgat i lag vid bouppteckningar. Det är dödsbodelägare som har egendomen i sin vård eller boutredningsmannen som sköter bouppteckningen. Denne ska bestämma tiden för bouppteckningen samt utse två förrättningsmän (ÄB 20 kap. 2 §). Dessa ska vara utomstående och alltså inte tillhöra familjen eller ha rätt att ärva av dödsboet. Förrättningsmännens uppdrag är att upprätta bouppteckningen och skriva under den.

Om du har några andra frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.     

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.