Hej! Om ett par beslutat om separation och den ena partnern dör under separationen. Hur påverkar det den andra partnerns rätt att ärva? Allt gott
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Regler om makars förmögenhetsrättsliga förhållanden finns i äktenskapsbalken (ÄktB) medan arvsreglerna finns i ärvdabalken (ÄB). Jag kommer inledningsvis redogöra för tillämpliga regler i äktenskapsbalken för att sedan gå in på om make har arvsrätt under pågående äktenskapsskillnad. Eftersom det inte framgår om du avser ett gift par i din fråga kommer jag även kort redogöra för vad som gäller om paret inte är gifta.
Inledande bestämmelser i äktenskapsbalken
Ett äktenskap upplöses genom makes död eller genom äktenskapsskillnad, 1 kap. 5 § ÄktB. Om en make dör under pågående äktenskapsskillnad, till exempel under betänketiden som följer i vissa fall, ska reglerna om bodelning med anledning av äktenskapsskillnad tillämpas, 9 kap. 11 § ÄktB. En äktenskapsskillnad är pågående tills att domen på äktenskapsskillnad vunnit laga kraft.
Vid en bodelning kommer makarnas giftorättsgods att delas lika. Makarnas giftorättsgods är sån egendom som inte har gjorts enskild genom till exempel äktenskapsförord eller föreskrift vid gåva, se 7 kap. 2 § ÄktB.
Har make arvsrätt under pågående äktenskapsskillnad?
Efter att en bodelning har gjorts ska makes kvarlåtenskap fördelas i enlighet med reglerna i ärvdabalken. Under bestående äktenskap har make arvsrätt i enlighet med reglerna i 3 kap. ÄB. Enligt 3 kap. 1 § ÄB har make arvsrätt före till exempel gemensamma barn. Särkullbarn har dock rätt till sitt arv direkt. Testamente är något som kan sätta makes arvsrätt ur spel.
Enligt 3 kap. 10 § ÄB gäller inte 3 kap. om makars arvsrätt när ett mål om äktenskapsskillnad pågår. Den efterlevande maken ärver därför inte utan arvsordningen i 2 kap. tillämpas. Det finns även en presumtionsregel för testamenten i 11 kap. 8 § ÄB som gäller under pågående äktenskapsskillnad. Enligt den bestämmelsen presumeras ett testamente inte att gälla om man testamenterat till make och äktenskapet inte längre består.
Har andra par arvsrätt under pågående separation?
Sambor, och par som inte bor ihop, har inte arvsrätt efter varandra enligt ärvdabalken. För att dessa ska ärva varandra måste dessa par ha upprättat ett testamenten med sin partner som testamentstagare. Ett sådant testamente presumeras dock, likt som för testamenten mellan makar, inte gälla om samborna har separerat, 11 kap. 8 § ÄB.
Sammanfattning och svar på din fråga
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att make som huvudregel inte ärver under pågående äktenskapsskillnad. Om det inte finns ett testamente kommer regeln i 3 kap. 10 § ÄB tillämpas och make har då inte arvsrätt. Om det finns ett testamente kommer presumtionsregeln i 11 kap. 8 § ÄB tillämpas och testamentet gäller då inte heller, förutsatt att det inte tydligt framgår att testators vilja har varit att det fortfarande ska vara giltigt. Sambor har inte arvsrätt efter varandra och skulle det finnas ett testamente presumeras detta inte vara giltigt enligt samma regel som gäller för makar, 11 kap. 8 § ÄB.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Om någon ytterligare fråga eller fundering uppstår är du varmt välkommen att ställa en ny.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.