Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Har jag rätt till hälften av huset som stod på min avlidne make?

Hej! Jag var gift med min man 9 år, vi bodde i huset han hade innan, efter att huset brann ner för några år sedan, byggde vi ett nytt, huset är registrerat på min avlidne man. Vi har inte gemensamma barn, men han har från tidigare äktenskap. Har jag rätt till halva huset?

Rådgivarens svar

2021-04-28

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

När ena maken avlider

När ett äktenskap tar slut genom att den ena maken avlider ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom en bodelning (9 kap. 1 § äktenskapsbalken). Det som ska ingå i bodelningen är ert giftorättsgods. Utgångpunkten är att all er egendom ska räknas som giftorättsgods i den mån det inte är särskilt förordnat, genom t ex ett äktenskapsförord, att viss eller all egendom ska räknas som enskild och därmed undantas från bodelningen. Eftersom du inte nämner något annat utgår jag ifrån att huset ska räknas som giftorättsgods i ert fall. Det som kommer att ske vid bodelningen är att giftorättsgodset läggs samman, avdrag görs för eventuella skulder, sedan delas giftorättsgodset på hälften. Ena hälften går till dig och andra hälften går till din makes dödsbo. Detta innebär att du även får hälften av huset. Det finns dock en regel i 11 kap. 8 § äktenskapsbalken som säger att du som efterlevande make kan ha rätt att få hela huset i avräkning på din lott sett till behov och om det kan anses skäligt utifrån de individuella omständigheterna. Överstiger husets värde värdet för din hälft i bodelningen kommer du att behöva betala en skifteslikvid till dödsboet som täcker upp för det. 

Hur kvarlåtenskapen ska fördelas

När det kommer till din makes kvarlåtenskap, där hans hälft från bodelningen ingår, är huvudregeln att du som efterlevande make ärver allt med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ärvdabalken). Men i och med att det finns särkullbarn med i bilden innebär det att de har rätt att få ut sina arvslotter på direkten såvida de inte väljer att avstå sitt arv tills den dag du avlider (3 kap. 9 § ärvdabalken). Om särkullbarnen vill ha ut sitt arv på direkten, och ingår hälften av huset i dödsboet efter maken, kommer du att behöva lösa ut din makes barn för att få behålla bostaden. Om du inte skulle ha råd med det kommer du i värsta fall behöva sälja huset för att barnen ska få ut sin arvslott.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga! Har du fler funderingar kring arvsrätt är du mer än välkommen att boka in en tid för ytterligare rådgivning med någon av juristerna här på Familjens Jurist. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.