En man är dömd för mord på sin mor och ska därför inte ärva henne. Mannen har en son tillsammans med sin fru. Frun är nu kallad till bouppteckningsmöte. Kan hon eller makarnas son ärva mannens mor? Kan hon få ett juridiskt ombud till mötet, eller får hon betala för egen jurist?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Barns arvsrätt
Regler kring arv finns i ärvdabalken (ÄB). Den avlidnes närmsta arvingar är dennes bröstarvingar, ÄB 2 kap. 1 §. I första hand är det alltså en persons barn som ska ärva. Finns det flera barn ska dessa dela lika på arvet. Om den avlidne var gift så har maken till arvlåtaren rätt att ärva före makarnas gemensamma barn, ÄB 3 kap. 1 §.
Förverkande av arv
Om en person genom brott uppsåtligen dödar en person eller genom en våldsam gärning orsakar dennes död så har gärningspersonen inte rätt att ta del av arvet efter den avlidne, ÄB 15 kap. 1 §. Detta kallas förverkande av arv. I en sådan situation ska arvet fördelas som att den som har förverkat sitt arv var avliden vid arvlåtarens död, ÄB 15 kap. 4 §. Om en bröstarvinge till en arvlåtare är död så träder bröstarvingens barn i dennes ställe, ÄB 2 kap. 1 §.
Juridiskt ombud vid bouppteckningsförrättning
Bouppteckning ska förrättas inom tre månader efter dödsfallet, ÄB 20 kap. 1 §. Detta ska inte göras av dödsbodelägarna på egen hand utan sker med hjälp av två utomstående förrättningsmän, ÄB 20 kap. 2 §. Förrättningsmännen kan vara vilka som helst som inte har något eget intresse i boet. Det är dock en god idé att anlita jurister med särskild kunskap om bouppteckningar som förrättningsmän. Utöver detta kan dödsbodelägarna även anlita sina egna ombud. Det finns dock ingen rätt att få ett sådant vid en bouppteckningsförrättning.
Vad gäller i situationen du beskriver?
Precis som du skriver så ska mannen inte ärva sin mor då arvsrätten är förverkad. Detta innebär att sonsonen ärver mannens del istället. Mannens fru har dock inte någon rätt till arvet efter mannens mor. Om frun vill ha ett juridiskt ombud vid bouppteckningsförrättningen så måste hon anlita ett sådant.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.