Läste dödsannons av min far i tidningen, det enda tecknet jag har fått att han har dött. Ska jag som barn inte få några papper från den som har hand om dödsboet? Har ingen som helst kontakt med den sidan av min släkt så på den vägen får jag ingen info. Vet att han var boende i Danmark men befann sig i Sverige när han dog, har ingen aning om han hade dubbelt medborgarskap, han var dock född i Sverige. Går det per automatik att alla barnen kontaktas av den som har hand om bouppteckningen? Begärs inte ett registerutdrag som talar om vilka barn som finns?
Alla jag rådfrågar säger att jag ska beakta min lagliga arvsrätt därför vänder jag mig nu till någon som kan lagen då jag själv kommer till korta i frågan.
Mvh
Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor. Jag beklagar din fars bortgång.
Allmänt om din arvsrätt och testamente
Först och främst gäller att som arvinge till din far har du arvsrätt, hur stor denna arvsrätt är beror på hur många barn han hade. Hade han exempelvis fem barn så ärver du 20%. Om han har skrivit annat i ett testamente har du ändå rätt till din laglott, vilket är halva arvslotten och alltså blir 10% av hans egendom enligt exemplet. Då kan du begära jämkning av testamentet om du vill ärva efter din far, om ett testamente finns det vill säga.
Allmänna bestämmelser om dödsbo
Om ingen särskild dödsboförvaltning har anordnats blir det efterlevande sambo/maka och arvingar (alltså dödsbodelägarna) de som gemensamt ska förvalta den bortgångens egendomen när dödsboet utreds. Det är även de som sedan fördelar arvet mellan arvingarna. En dödsbodelägare kan även ansöka hos rätten om att få en boutredningsman som då istället utreder boet. En delägare kan exempelvis vara boutredningsman. Denna tar ett arvode.
Bouppteckning
Senast tre månader efter det att en person dör ska en bouppteckning förrättas. Det kan vara antingen dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, en boutredningsman eller en testamentsexekutor (en person som ska se till att viljan med testamentet efterlevs) som förrättar de andra. Dödsbodelägarna ska kallas i god tid till denna. Det går alltså inte per automatik att andra personer kontaktas. Det är upp till invånarna själva att välja hur de vill ta hand om ett dödsbo. Det kan vara väldigt mycket praktiskt arbete för de efterlevande anhöriga efter en persons död. Om något slags familjebevis begärs eller ej blir upp till varje familj. Om det är så att du inte har någon kontakt med den sidan av familjen kan det ju rimligen tänkas att de inte hört av sig till dig av den anledning, utan kanske tänker att om du är intresserad av arvet att du hör av dig.
När boet är utrett och det har gjorts en bouppteckning, ska dödsboets skulder betalas. Sedan kan arvet skiftas, alltså att arvingarna får sina delar av arvet.
Hoppas du känner att situationer har klarnat något. Om du önskar hjälp med dessa arvsrättliga frågor är du varmt välkommen att vända till dig Familjens Jurist.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.