Jag har en fordran på min brors dödsbo, den står som tvistad. Hur ska jag gå till väga för att få tillbaka dessa pengar ? finns det en möjlighet att göra något nu fast det gått nästan tre år ? Det gäller 70 000kr
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arvskiften och dödsbon. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), konkurslagen och förmånsrättslagen förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Dödsbo
Då en person avlider bildas ett dödsbo som är en egen juridisk person och förvaltas av dödsbodelägarna (18 kap. 1 § ÄB). Dödsbodelägarna ska göra en boutredning som går ut på att kartlägga vilka tillgångar och skulder den avlidne lämnar efter sig. Den avlidnes tillgångar och skulder ska efter dödsfallet tas upp i en bouppteckning (20 kap. 1 § ÄB). Efter det ska boets skulder betalas.
Fordran på dödsbo
Huvudregeln är att skulderna ska betalas innan ett eventuellt arvskifte, innan arvingarna fått sitt arv. Borgenärernas intressen går alltså före arvingarnas. Att den avlidnes är skyldig en person pengar utgör en fordran, alltså ett krav på betalning, för dödsboet, som träder i den avlidnes ställe och övertar dennes fordringar.
Om dödsboets tillgångar täcker skulderna kommer den som har en fordran full täckning för sin fordran. Huruvida man får sin fordran beror på vad det finns för andra fordringar i konkursboet. Om det finns oprioriterade fordringar har de som har fordringar lika rätt mot varandra vilket innebär att betalningen till de oprioriterade fordringarna kommer delas upp i proportion till fordringarnas storlek. Fordringsägare har max 10 år på sig att kräva in sin fordran mot dödsboet.
Om det däremot finns prioriterade fordringar finns andra fordringar med särskild eller allmän förmånsrätt. Man kan då ha en oprioriterad fordran (18 § Förmånsrättslagen). De med prioriterade fordran har då d rätt att få betalning före de med oprioriterade fordringar.
Om boets tillgångar däremot understiger skulderna så kan dödsbodelägarna ansöka om att dödsboet ska gå i konkurs, 2:1 Konkurslagen. På så sätt kan dödsboet avslutas och tillgångarna skiftas utan att dödsbodelägarna ådrar sig personligt skuldansvar. Då får man en fordran i dödsboets konkursbo.
Fordran om arvskifte har gjorts
Har inte den dödes skulder betalats, eller pengar särskilt avsatts till betalning av skulderna, så är huvudregeln att arvsskiftet ska gå tillbaka (21 kap. 4 § ÄB). Om en fordran som hör till dödsboet således inte blivit innan arvskiftet, ska arvskiftet gå åter. Om skulderna inte är större än att de kan betalas av den dödes tillgångar ska endast återgå så mycket som behövs för att betala tillbaka skulderna (21:4 andra stycket ÄB).
Din situation
Huruvida du då kommer få tillbaka din fordran beror på vad det fanns för andra fordringar i konkursboet. Jag vet dessvärre för lite i din situation för att uttala mig om detta förhållande. Du har max 10 år på dig att kräva in din fordran mot dödsboet.
Sammanfattning och rekommendation
Jag skulle rekommendera dig att försöka komma i kontakt med någon av dödsbodelägarna eller boutredningsmannen, för att försöka komma överens om när och hur betalning ska ske. Om du inte lyckas komma i kontakt med dödsboet rekommenderar jag att du vänder dig till Kronofogden och lämnar in en ansökan om verkställighet. Kronofogden kommer då att kontakta dödsboet och ge en viss tid att betala frivilligt. Om dödsboet fortfarande inte betalar, kommer Kronofogden att utreda om det finns några utmätningsbara tillgångar i dödsboet som kan täcka skulden till dig.
På kronofogdens hemsida hittar du en blankett för ansökan om verkställighet.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.