Hej
Hur man gör för att en arvinge ska få ersättning genom arvsskiftet för personligt utlägg för gravsättning. Stockholms stad fakturerar beställaren, inte dödsboet, och banken betalar inte fakturan med bankmedel från dödsboet.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Att ta hand om ett dödsbo
Regler om dödsbon finns i ärvdabalken och bestämmelserna kring arvskifte finner du i 23:e kapitlet. När en person går bort summeras den avlidnes tillgångar och skulder i en bouppteckning. Dödsboet efter den avlidne ska förvaltas, vilket ofta innebär att löpande räkningar ska betalas och att lösöre och bostad ska avyttras. När dödsboets skulder är reglerade ska kvarlåtenskapen fördelas mellan dödsbodelägarna genom arvskifte.
Utlägg med egna pengar
Om en dödsbodelägare/arvinge - eller någon annan - gör utlägg med egna pengar för förvaltningen av dödsboet, exempelvis genom att betala en räkning eller som i ditt fall, gravsättning, så måste dödsbodelägarna komma överens om reglering av utlägget. Utlägg som delägarna är överens om att dödsboet ska stå för tas då upp i bouppteckningen, och den som gjort utlägget får sedan ersättning när arvskiftet verkställs. Detsamma gäller om en dödsbodelägare vill bli ekonomiskt kompenserad för nedlagd tid vid förvaltning av dödsboet. Detta förutsätter dock att samtliga dödsbodelägare godkänner utgifterna i arvskifteshandlingen som upprättas.
Sammanfattande om din situation
De utlägg som arvingen har gjort ska tas upp vid bouppteckningen. När bouppteckningen är klar och dödsboets skulder är reglerade och tillgångarna sålts, så ska arvet fördelas mellan arvingarna genom arvskifte. Det är således först vid arvskiftet som arvingarna kan få ersättning för sina utlägg.
Reglerna om arv är komplexa. Familjens Jurist hjälper gärna till med frågor kring arv och dödsboavveckling. Här kan du läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till dödsboavveckling och boutredning. Jag arbetar personligen med denna typ av juridik och om du önskar mitt biträde med bouppteckning eller arvskifte kan du kontakta mig direkt via jessica.khonig@familjensjurist.se.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.