Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Efterlevande makes arvsrätt vid makes död

Hej! Jag har en fråga angående arv. Jag är gift med en kvinna som har fått cancer och hon har kanske en månad kvar att leva så därför undrar jag. Vi har varit gifta 10 år och levt ihop i 32 år, vi har 2 barn tillsammans, hur fördelas hennes arv? Har hört lite olika varianter att våra barn ärver hennes del men en andra version är att jag sitter i orubbat bo. Vi har hus, vad gäller?

Rådgivarens svar

2020-05-10

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för arv vid ena makens död.

Makes och barns arvsrätt 
Enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken ska, om arvlåtaren var gift, kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. Den andel den efterlevande maken ärver från den först avlidne maken innehas med fri förfoganderätt, vilket innebär att den efterlevande maken t.ex. får sälja och förbruka egendom men får inte förordna om andelen i testamente. När den efterlevande maken dör har den först avlidne makens efterarvingar rätt till sitt arv, se 3 kap. 2 § ärvdabalken. Med efterarvingar menas arvingar som får vänta på sitt arv tills den efterlevande maken gått bort. Ett exempel på sådana arvingar är makarnas gemensamma barn. 

Om din fru även har barn som inte är dina barn kallas dessa för särkullbarn. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt men kan också välja att vänta med att få ut sitt arv tills även den efterlevande maken gått bort, 3 kap. 1 § och 3 kap. 9 § ärvdabalken

Makes arvsrätt kan begränsas
En make kan genom testamente göra sin make arvslös, med undantag för den så kallade basbeloppsregeln som regleras i 3 kap. 1 § 2 st. ärvdabalken. Denna innebär att den efterlevande maken har rätt att få ut ett värde av fyra prisbasbelopp, här räknas även det maken får vid en bodelning och eventuell enskild egendom in. Enskild egendom är sådan egendom som är enskild på grund av t.ex. äktenskapsförord, 7 kap. 2 § äktenskapsbalken.

Vad gäller i din situation?
Eftersom ni är gifta är det således du som bör ärva din fru först, era gemensamma barn får vänta på arvet efter sin mamma tills du gått bort. Det finns dock en möjlighet att genom testamente begränsa en makes arvsrätt, hur arvsrätten ser ut kan således bero på om din fru har upprättat ett testamente till förmån för någon annan. Finns det barn som är barn till din fru men inte till dig har de rätt att få ut sitt arv direkt, men kan också välja att avstå. 

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Vill ni ha vidare vägledning med frågor kring t.ex. arv kan ni boka tid med en jurist hos Familjens Jurist här. Har ni ytterligare funderingar är ni också välkomna att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.