Hej, min moster blev änka för ca sju år sedan de var gifta och barnlösa och har inte skrivit något testamente. Nu är min mamma också död så enligt min moster är jag och min syster arvtagare. Men har inte hans syskon någon rätt till arvet? Vad är bäst att göra nu kan moster skriva ett testamente till oss eller sköts det automatiskt vid dödsfall. Vad ska vi göra, hon har ingen kontakt med hans släkt och börjar bli orolig hur det ska bli..
Hej!
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga rör syskons rätt till efterarv och jag ska nedan redogöra för vad som gäller i angiven situation.
Syskonbarns rätt till arv
Finns inga bröstarvingar träder föräldrar och syskon in i den andra arvsklassen, se 2 kap. 2 § ärvdabalken. Vidare träder syskonbarn in i ett avlidet syskons ställe.
Syskons rätt till efterarv
Efterlevande make ärver hela kvarlåtenskapen före andra arvingar, se 3 kap. 1 § ärvdabalken. Syskon till den avlidne maken har då rätt till efterarv vid den efterlevande makens död, se 3 kap. 2 § ärvdabalken. Detta eftersom din mosters makes syskon inte fick ut sin del av arvet vid hans död. När det finns efterarvingar erhåller efterlevande make kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt. Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken som mottar arvet får förbruka egendomen precis som denne vill, men med vissa undantag. Det är inte tillåtet att skänka bort en stor del av arvet i gåva och inte heller att testamentera bort egendomen.
Efterarvingens rätt gäller en kvotdel av allt som efterlevande make äger vid sin död. Att efterarvets storlek bestäms som en kvotdel istället för att utgöra exakt det belopp som efterlevande make ärvt efter sin make hänger samman med att maken har fri förfoganderätt.
Sammanfattning och vad som gäller i ert fall
Vid din mosters död kommer hennes makes syskon ha rätt till viss del av dödsboet, likaså kommer ni ha legal arvsrätt till arvet efter din moster. Det är dock inte möjligt för din moster att testamentera egendomen till er då hon endast innehar den med fri förfoganderätt (jämför full äganderätt). Däremot är det "fritt fram" att under sin livstid nyttja arvet så som hon önskar.
Jag hoppas du har fått svar på dina frågor! Behöver ni hjälp med att upprätta ett testamente är ni varmt välkomna att boka en tid med våra jurister på ett kontor nära er, det kan ni göra här. Det är även möjligt att upprätta ett testamente digitalt, det kan ni göra här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.