Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Bouppteckning

Hej, Min bror avled 11 juni i år, har lämnat in om bouppteckning. Blev inget skrivet nått testamente och han hade inget i värde, bara en bil och känner att allt är en röra, vad händer efter bouppteckningen är färdig?

Rådgivarens svar

2019-08-12

Hej

Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en kortare redogörelse kring dödsbo och sedan vad som händer efter inlämning av en bouppteckning.

Regler kring denna typ av fråga finns i ärvdabalken (ÄB).

Dödsbo

Dödsbo är en egen juridisk person som bildas när en person gått bort och existerar fram till dess att ett arvskifte utförts. Dödsboet består av den avlidnes samtliga tillgångar och skulder. Det är dödsbodelägarna som förvaltar dödsboet och som gemensamt ska besluta vad som ska göras, vilket regleras i 18:1 ÄB.

Skulder

Alla kostnader som är kopplade till ett dödsbo dras från dödsboet. Huvudregeln är att dödsboet inte betalar några skulder förrän en månad efter att en bouppteckning upprättats. Anledningen till detta är för att det kan finnas mer skulder än tillångar och alla eventuella fordringsägare (dvs de som den avlidne har en skuld till) ska ha möjlighet att ställa krav på betalning. Visar det sig att det finns tillräckligt med pengar för att betala samtliga skulder så betalar man det med pengarna i dödsboet. Efter detta delas sedan kvarlåtenskapen upp mellan arvingarna.

Kostnader som uppkommer efter dödsfallet är i regel enbart kostnader för begravning och för bouppteckningen som kan tas upp som skulder. Det innebär alltså att det är nödvändiga kostnader för begravningen och för boets upptäckning, vård eller förvaltning som blir prioriterade och ska redovisas vid bouppteckningen, 20:4 ÄB.

Bouppteckning

Bouppteckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. När den upprättats skickas den in till Skatteverket som sedan registrerar den. När den väl är registrerad fungerar bouppteckningen som en legitimationshandling som visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Den kan bland annat användas för att göra uttag från den avlidnes konton och ändra lagfart. Den ligger även till grund för bodelning och arvskifte.

Efter bouppteckningen

Efter att bouppteckningen registrerats brukar i regel arvet skiftas, dvs arvingarna kommer överens om hur arvet ska fördelas. Även om det inte finns något av ekonomiskt värde kan det finnas saker som har sentimentalt värde som ska fördelas. Du kan läsa mer om det HÄR.

I samband med att arvet fördelas behöver man upprätta en arvskifteshandling. Det är ett skriftligt avtal där det framgår vem som får vad av de tillgångar som finns i dödsboet.

Sammanfattning

När en person avlidit uppstår ett dödsbo. Efter att en bouppteckning upprättats, där den avlidnes tillgångar och skulder listats, betalas de skulder som finns i dödsboet. Slutligen skiftas i regel arvet mellan arvingarna.

Om ni behöver hjälp, med att exempelvis skifta arvet och upprätta en arvskifteshandling, så kan en av våra jurister på Familjens Jurist vara behjälplig. Du kan i så fall boka en tid HÄR

Jag hoppas att du känner att du fått hjälp med din fråga. Varmt välkommen att kontakta oss igen med en ny fråga.

Med vänliga hälsningar

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.