Min sambo avled för en tid sedan. Nu ska bouppteckningen göras och vi har inte skrivit något testamente. Inga gemensamma barn så hennes systrar ärver henne. Jag ägde fastigheten vi bor i redan innan vi träffades. Hur ska den s.k. lilla basbeloppsregeln tolkas? Som sambo har man rätt att behålla samboegendom till ett värde av två prisbasbelopp förutsatt att man begärt bodelning senast vid förrättningen av bouppteckningen. Då blir man dödsbodelägare. Är det någon fördel att vara dödsbodelägare? Vad gäller, ska man ta hänsyn till mina övriga tillgångar, som man gör om man är gift, eller har jag som sambo alltid rätt att få samboegendom till ett värde av två prisbasbelopp, om det finns sådana värden? Vår samboegendom överstiger troligen inte två prisbasbelopp i värde, så det kan ju inte bli mer än det som finns. Om jag inte begär bodelning, innebär det då att var och en behåller den egendom man betalat? Det är väl i så fall bara förmånligt om man har samboegendom till höga värden och där jag betalat det mesta? Vad händer om jag inte begär bodelning med tanke på fördelar eller nackdelar för mig? Vad är ert råd?
Hej! Stort tack för din fråga. Nedan följer en redogörelse av din situation samt förslag på hur du kan ta ärendet vidare. Regler om bodelning för sambor finns i sambolagen.
Bodelning i samboförhållande
Ett samboförhållande upphör om någon av samborna avlider. När ett samboförhållande upphör på grund av dödsfall, kan den efterlevande sambon begära att samboegendomen fördelas lika genom bodelning. Begäran om bodelning måste senast ske när bouppteckningen förrättas. Det är möjligt att avtala om att viss egendom ska ingå eller ej i bodelningen, men om inget sådant avtal finns vid tidpunkten för dödsfallet är det endast samboegendomen som kan ingå i bodelningen. Samboegendom definieras som sambors gemensamma bostad eller bohag som har förvärvats för gemensam användning. Vad en sambo har förvärvat före samlevnaden anses vanligen inte som samboegendom, om förvärvet inte har skett i nära anslutning till att samboförhållandet har inletts. Det som avgör om det är samboegendom eller ej är alltså avsikten med förvärvet att egendomen skulle användas gemensamt.
Lilla basbeloppsregeln
Regeln innebär att den efterlevande sambon har rätt att vid bodelning, i den mån det räcker, få ut ett värde motsvarande två prisbasbelopp ur samboegendomen. Regeln omfattar ingen annan egendom än samboegendom. Om samboegendomen inte är tillräcklig för att uppnå två prisbasbelopp, får den efterlevande sambon all samboegendom som ingår i bodelningen. Det gällande prisbasbeloppet för år 2019 är 46 500 kr, vilket ska multipliceras med två (= 93 000 kr).
Att inte begära bodelning
Det är valfritt att begära bodelning. Om du inte begär bodelning, får du behålla det du själv äger (genom t.ex. köp, gåva, arv, etc.) och det som din sambo ägde ingår därefter i dödsboet, som senare fördelas mellan dödsbodelägarna. Om ni ägde något gemensamt så har du rätt till din andel av den gemensamma egendomen, i enlighet med samäganderättslagen eftersom det då betraktas som samägd egendom.
Sammanfattning
Ni har inte skrivit något testamente eller avtal om hur egendomen ska fördelas, varpå all samboegendom ska ingå i bodelningen. Samboegendom är ert gemensamma bohag och bostad, om det har förvärvats med avsikt för gemensamt bruk. Du måste senast begära bodelning vid bouppteckningen. Om du begär bodelning har du rätt till 93 000 kr enligt lilla basbeloppsregeln. Du anger att er samboegendom inte uppnår två prisbasbelopp, men då har du istället rätt att få ut all er samboegendom. Om du inte begär bodelning, behåller du det du äger själv och din sambos tillgångar tillhör då dödsboet.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Det framgår inte i frågan hur mycket du själv äger, därför kan jag inte svara på vad som är mest fördelaktigt för dig i din situation. Du är varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister som kan hjälpa dig med en bodelning. Klicka här för att komma till bokningen.
Vänligen,
Josefine Johansson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.