Hej.
Gällande bouppteckning.
Ska man begära jämkning enl ÄktB 12:2 i bouppteckningen när min mor ska ärva allt efter min far? Min far som avlidit har större tillgångar än mor som är efterlevande. Jag är deras enda gemensamma barn. Min mor har tre särkullbarn sedan tidigare äktenskap.
Tacksam för rådgivning.
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Som jag uppfattar din fråga vill du veta varför man bör eller inte bör begära jämkning av bodelningen. Jag uppfattar även situationen som att du är den enda bröstarvingen till din avlidne far. Inledningsvis kommer jag gå igenom regleringen, för att därefter besvara dina frågor
Allmänt om bodelning
När ett äktenskap upplöses fördelas makarnas egendom genom bodelning (9 kap. 1 § Äktenskapsbalken). Äktenskapet upplöses antingen genom äktenskapsskillnad, eller vid den ena makens död. I bodelningen ingår giftorättsgodset, vilket är all egendom som inte är enskild (7 kap. 1 §). Egendom kan vara enskild bland annat till följd av äktenskapsförord, eller till följd av att egendomen erhållits genom gåva där det särskilt föreskrivits att den ska vara enskild. Om inget äktenskapsförord finns ska i princip en hälftendelning göras av den totala egendomen (11 kap. 3 §).
Jämkning av bodelning
När bodelning sker till följd av den ena makens död kan den efterlevande maken begära att vardera sida ska behålla sitt giftorättsgods, eller en del av giftorättsgodset (12 kap. 2 §).
Arvsordning
Efter att bodelning har gjorts sker arvsfördelningen. I första hand är det då den avlidnes bröstarvingar som ärver (2 kap. 1 § Ärvdabalken). Om den avlidne varit gift ska dock kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken (3 kap. 1 §).
Efterarv
När den efterlevande maken avlider har bröstarvingar till den först avlidne maken rätt att ta del av så kallat efterarv – vilket enligt huvudregeln innebär att hälften av den efterlevande makens dödsbo tillfaller bröstarvingarna till den först avlidne maken (3 kap. 2 §). Om däremot den egendom som den efterlevande maken erhåller genom arv är annat än hälften av summan av arvet och den efterlevandes egendom efter bodelning gäller inte huvudregeln. Istället utgörs efterarvsrätten då av lika stor andel i den efterlevande makens egendom som arvet av den först avlidne maken utgjorde av den efterlevande makens egendom efter bodelning vid dennes dödsfall.
Din situation
Din mor har möjlighet att begära jämkning av bodelning på så sätt att hon kan välja att varje sida behåller sitt giftorättsgods. Eftersom hon har egendom till ett lägre värde än din avlidne far medför det ingen skillnad i hur mycket hon själv får ut av kvarlåtenskapen – vilket däremot hade varit fallet om hon haft mer tillgångar och din far antingen haft särkullbarn eller testamenterat egendom. En jämkning av bodelningen medför däremot en skillnad för hur ditt senare efterarv kommer beräknas. Om någon jämkning inte sker består efterarvet av hälften av din mors kvarlåtenskap. Om jämkning däremot sker kommer en större andel av din mors totala egendom bestå av arvet efter din far, och kvotandelen för efterarvet blir därmed större. Det medför även att din mors särkullbarns arvsrätt minskar den dag hon avlider. Jag rekommenderar att din mor bokar en tid med en av Familjens Jurists duktiga jurister för att få vidare rådgivning i situationen, då det är ett beslut som påverkar alla hennes bröstarvingars framtida arvsrätt.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor! Kontakta oss gärna på nytt om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.