Min farbror (Göran) och hans fru (Gun) har inga barn och har testamenterat följande.
Görans Arv ska gå till mig o mina syskon.
Guns arv ska gå till hennes brorsbarn.Göran o Gun har full förfoganderätt över den andres arv vid någons bortgång.
Fördelning av tillgångar
Göran 2 miljoner
Gun 300 tusen
Göran gick bort 2017 så Gun har nu full förfoganderätt över alla tillgångar.
Hur fördelas arvet när även Gun går bort?
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse om vad som gäller.
Fri förfoganderätt eller full äganderätt:
Att testamentera egendom med fri förfoganderätt innebär att den som mottar arvet får spendera egendomen precis som denne vill men med vissa undantag. Mottagaren får inte testamentera bort egendomen eller skänka bort stora delar av egendomen i gåva. Detta på grund av att arvet efter den först avlidne är tänkt att fördelas till dennes arvingar när den som ärvt med fri förfoganderätt också avlider. Att testamentera egendom med full äganderätt innebär att arvtagaren inte behöver ta hänsyn till den först avlidnes arvingar utan kan både testamentera och ge bort arvet hur denne vill.
I ditt fall har din farbror och hans fru testamenterat om full förfoganderätt vilket varken är fri förfoganderätt eller full äganderätt. Frågan är då hur detta ska tolkas. En tolkning av testamente ska ske utifrån testatorns (den som testamenterar) verkliga vilja enligt 11:1 ärvdabalken . Om ett testamente innehåller föreskrifter om full äganderätt men samtidigt ett sekundosuccession (arvsrätten för vissa personer skjuts framåt i tiden fram till dess att den efterlevande maken avlider), anses testamentstagaren ha fått egendomen endast med fri förfoganderätt. I ert fall innehåller testamentet ett sekundosuccession i och med att det står föreskrivet att Görans arv ska gå till hans syskonbarn och Guns arv till hennes syskonbarn. Jag tolkar det därför som att Gun har ärvt egendomen med fri förfoganderätt och inte full äganderätt.
Efterarv vid fri förfoganderätt:
För att beräkna efterarvet, det vill säga hur mycket du och dina syskon ska få när Gun går bort, måste först en bodelning göras mellan Göran och Gun enligt 9:1 äktenskapsbalken (ÄktB). Vid en bodelning läggs makarnas giftorättsgods samman och delas hälften mellan dessa enligt 10:1 ÄktB. Enskild egendom är egendom som hålls utanför giftorätten och tas på så vis inte med i hälftendelningen utan tillfaller istället den make som äger egendomen. Jag antar att en bodelning gjordes när Göran gick bort. Efter bodelningen tillföll hela Görans kvarlåtenskap till Gun som idag ärver kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt. Detta gäller all egendom som Göran har det vill säga både giftorättsgods och enskild egendom. I detta fall vet jag inte om tillgångarna som du angivit i frågan är tillgångarna efter bodelningen. I och med att jag inte har andra uppgifter om tillgångar utgår jag från att så är fallet. Om det inte skulle vara det kan följande uppgifter användas som exempel för att ni ska förstå hur efterarvet beräknas.
Exempel 1:
Efter en bodelning
Göran: 2 000 000
Gun: 300 000
Görans kvarlåtenskap på 2 000 000 tillfaller efterlevande Gun.
I och med att Gun ärver egendomen med fri förfoganderätt innebär detta hon kan disponera över egendomen på alla sätt utom att genom eget testamente inskränka er rätt till arv. Egendomen kan därför både minska och öka. En kvotberäkning måste därför göras för att fastställa hur stor del som är föremål för efterarv och som Gun innehar med fri förfoganderätt:
Exempel 1 fortsättning:
Q är Görans andel som är föremål för efterarv.
Q = Görans kvarlåtenskap / Görans kvarlåtenskap + efterlevandes giftorätt och enskilda egendom
Q = 2 000 000/2 000 000 + 300 000
Q = 2 000 000/ 2 300 000
Q = cirka 87 %
Den del som Gun innehar från Göran är således 87 %. När Gun dör kommer således 87 % av hennes kvarlåtenskap att delas lika mellan dig och dina syskon. Om Gun exempelvis lämnar efter sig 1 000 000 kronor kommer 870 000 kronor att tillfalla dig och dina syskon och resterande 130 000 kronor kommer tillfalla Guns syskonbarn.
Sammanfattning:
I ert fall har Göran och Gun testamenterat om full förfoganderätt som varken är fri förfoganderätt eller full äganderätt. Begreppen måste således ha blandats ihop. För att veta vad som ska gälla måste en testamentestolkning göras där man utgår från deras vilja. I och med att testamentet innehåller förordnande om sekundosuccession (då det står syskonbarnen ska få ärva respektive makes tillgångar) så är det den tolkningen man ska ge testamentet, det vill säga de får anses ha testamenterat om fri föroganderätt och inte full äganderätt. Efter en bodelning görs en kvotberäkning för att komma fram till hur stor kvotdel som ska innehas med fri förfoganderätt. Det är inte förrän när Gun avlider som en slutlig beräkning görs för att veta hur mycket efterarvet är. Man kan inte redan när första maken avlider beräkna hur mycket egendom man ska få ut sedan när båda makarna avlider utan man kan endast beräkna en kvotdel. Detta med hänsyn till att efterarvets storlek kan förändras beroende på hur stor kvarlåtenskap som den efterlevande maken senare lämnar efter sig. I ert fall (om tillgångarna som angavs var efter en bodelning) kommer er kvotdel att utgöra 87 %. Detta innebär att när Gun avlider kommer ni att erhålla 87 % av hennes kvarlåtenskap och hennes syskonbarn kommer erhålla 13 % av hennes kvarlåtenskap.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning,
Valentina Challma
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.