Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Arvsrätt efter holländsk pappa

Har man arvsrätt efter sin holländska far; ej erhållet om delning eller meddelande om hans död.

Rådgivarens svar

2018-02-02

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler om arvsrätt ur ett internationellt perspektiv hittar du i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 650/2012 (arvsförordningen). I ärvdabalken (ÄB) behandlas regler om arv och testamente som gäller i Sverige.

Enligt arvsförordningen artikel 21 är det lagen i det land som den avlidne hade sin hemvist som ska tillämpas. Vad som utgör en persons hemvist ska avgöras av myndigheterna i det land som behandlar ärendet. Myndigheterna ska göra en helhetsbedömning av omständigheterna kring den avlidnes liv för att utreda den avlidnes hemvist med beaktande av bl.a. hur varaktigt den avlidne vistades i landet, skälen till vistelsen, var den avlidne har sin familj och i vilken stat den avlidne hade sitt medborgarskap (23 och 24 stycket i ingressen till arvsförordningen).

Eftersom jag inte vet var din pappa hade sin hemvist kan jag inte svara på om du har någon arvsrätt. Om han hade sin hemvist i Sverige är det ärvdabalken som ska tillämpas. Enligt den har du rätt att få ut din laglott eftersom du är bröstarvinge (7 kap. 1§ ÄB). Vidare gäller enligt svenska arvsregler att alla kända arvingar ska delges om dödsfallet och dödsboet måste utfärda en kallelse i Post- och Inrikes Tidningar om de inte kan få tag på samtliga. Kallelsen utfärdas under fem år (16 kap. 1§ ärvdabalken).

Om han däremot hade sin hemvist i Holland ska holländska arvsregler tillämpas. Tyvärr har jag ingen kunskap om hur dessa fungerar.

Vi har jurister som arbetar med internationell arvsrätt som du kan komma i kontakt med här. Troligen kan dem ge dig mer hjälp om holländsk arvsrätt än jag. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.