Hej... Min bror gick bort för ett tag sedan. För länge sedan berättade han för vår mamma att han hade en dotter i Finland med finsk mamma. Nu är det vi syskon som får arv efter honom. Har Skatteverket reda på om han har barn i ett annat land? Tack
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fundering! Här följer en förklaring av relevanta lagregler, en tillämpning av dem på den situation du beskriver samt förslag på hur man kan gå vidare.
Skatteverkets uppgifter om utlandsfödda barn
Eftersom det inte framkommer när dottern föddes går det inte heller att veta vilka regler som var tillämpliga då och således om Skatteverket borde ha fått in en födelseanmälan gällande dottern. Numera gäller emellertid att när ett barn har fötts levande i utlandet ska en födelseanmälan endast göras till Skatteverket om barnet ska folkbokföras med stöd av undantagsregeln i se 2 § 2 st. folkbokföringslagen (24 § 1 st. folkbokföringslagen). Folkbokföring och födelseanmälan sker alltså enbart i undantagsfall för utlandsfödda barn. Om liknande reglering gällde när dottern föddes, torde inte Skatteverket ha uppgifter om henne.
Okänd arvinge
Däremot ska sägas att alla närvarande vid bouppteckningen är skyldiga att bidra med den kunskap som de har, bland annat om det finns andra arvingar som inte är närvarande vid bouppteckningen. Vet man om att det finns en bröstarvinge ska alltså det framföras vid bouppteckningen. En god man ska då utses som ska förvalta den egendom som bröstarvingen har rätt till i dödsboet, se 11:3 föräldrabalken. En god man förordnas av kommunen efter en anmälan från den som har dödsboet i sin vård. Gode mannen har som uppgift att bevaka okänd arvinges rätt i dödsboet och ska förvalta egendomen fram till dess att det okända barnets arvsrätt har preskriberats. Utgångspunkten är att deras arvsrätt preskriberas 10 år från dödsfallet, se 16:4 ärvdabalken. Om den som har boet i sin vård anmäler att Skatteverket ska utfärda en arvskungörelse, kan arvsrätten eventuellt preskriberas tidigare. Skatteverket kommer då att efterlysa bröstarvingen i ”Post- och Inrikes Tidningar”. Bröstarvingen har då fem år på sig, från den dag kungörelsen blev införd i tidningen, att höra av sig till den gode mannen, dödsbodelägare som tillträtt arvet eller, om skifte inte har skett, till boutredningsman eller annan som har hand om boet. Det går även bra för det okända barnet att anmäla sitt anspråk till Skatteverkets Bouppteckningssektion, se 16:2 ärvdabalken. Om barnet inte gör anspråk på arvet inom nämnda tidsfrister preskriberas arvsrätten. Arvet kommer behandlas som om det okända barnet inte överlevt fadern (16:7-8 §§ ärvdabalken).
Rekommendation
Är det så att bouppteckning ägt rum och man inte informerat om den okände arvingen, bör Skatteverket kontaktas (se länk här). Familjens Jurist kan också hjälpa till med allt som rör bouppteckning, arvskifte eller dödsboförvaltning. Boka en tid med dem här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.