Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Anlita boutredningsman när dödsbodelägarna inte kommer överens

Vi är två syskon som har två halvsyskon efter vår avlidne far. Nu har alla fyra dödsbodelägarna skrivit under med fastighetsmäklare om att sälja fars lägenhet. Vi hade hoppats att detta skulle ske utan problem men att vi sedan skull bli nödgade att anlita en skiftesman för att tolka testamentet. Problemet är att halvsyskonen nu tycks försöka förhala och blockera försäljningen av lägenheten. Vi har två gånger försökt inleda en diskussion för att nå samsyn men inser att det är lönlöst.

Min fråga är om vi kan lösa upp knutarna och komma vidare med försäljningen av lägenheten genom att ansöka om en boutredningsman som tar över försäljningen av lägenheten och även ansvarar för att tolkningen av testamentet blir i enlighet med den avlidnes intentioner.

Rådgivarens svar

2021-11-23

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och vad det innebär för din situation.

Dödsbo

De viktigaste reglerna för dödsbon finns i 18 kap. ärvdabalken (ÄB). Där stadgas att ett dödsbo är ett självständigt rättssubjekt som kan ingå rättshandlingar i eget namn (ungefär som ett aktiebolag). En rättshandling är en handling av rättslig betydelse, t.ex. ingå/säga upp avtal, ta lån eller betala för sig.

Behöriga företrädare för dödsboet är dödsbodelägarna (make, sambo och arvingar), 18 kap. 1 § ÄB. Boutredningsman och testamentsexekutor är också behöriga företrädare, om sådan förordnats. Det är de behöriga företrädarna som i praktiken ingår rättshandlingarna för dödsboets räkning. För de allra flesta åtgärder krävs att dödsbodelägarna är eniga, för t.ex. vissa brådskande åtgärder kan dock en dödsbodelägare besluta utan övrigas samtycke.

Boutredningsman

Har dödsbodelägarna svårt att komma överens kan en boutredningsman förordnas som tar över dödsboförvaltningen. Är dödsbodelägarna överens om att boutredningsman ska förordnas och vem som ska utses så kan de göra detta själva genom att samtliga dödsbodelägare undertecknar en fullmakt. Kan de inte komma överens om detta har var och en av dödsbodelägarna rätt att på egen hand vända sig till tingsrätten och begära att domstolen utser en boutredningsman, 19 kap. 1 § ÄB. De andra dödsbodelägarna kan i detta fall inte hindra att en boutredningsman utses.

Boutredningsmannens uppgifter och befogenheter

Boutredningsmannen har i uppgift att självständigt sköta dödsboförvaltningen. Uppdraget går i korthet ut på att se till att bouppteckning och arvskifte genomförs och att dödsboets skulder betalas, så att dödsboet kan avvecklas så snabbt som möjligt. Det är därmed boutredningsmannen som ska ansvara för att testamentet tolkas korrekt och verkställs, att alla tillgångar och skulder tas upp, att bouppteckning registreras osv.

Boutredningsmannen ska alltså inte vidta några åtgärder som inte är nödvändiga för boet. När det gäller försäljning av fastigheter och tomträtter krävs samtliga dödsbodelägares samtycke (eller i andra hand tillstånd från domstol). För annan egendom, som t.ex. bostadsrätter, bilar och andra värdefulla föremål, gäller att dödsbodelägarnas åsikt ska inhämtas. Sådant som påverkar behållningen i boet avsevärt eller som personligt berör dödsbodelägarna är typiska sådana fall där boutredningsmannen inte ska agera utan att konsultera dödsbodelägarna.

Rekommendation

Lyckas ni inte komma överens på egen hand är det en god idé att anlita en boutredningsman som kan ta över dödsboförvaltningen. Denne har behörighet att sköta allt som rör dödsboet och arvskiftet på egen hand, vilket innebär en möjlighet att komma vidare trots meningsskiljaktigheter.

Boutredningsmannen är dock skyldig att inhämta era åsikter i viktigare frågor, vilket försäljningen av lägenheten måste anses vara. Det är därför inte säkert att en boutredningsman kommer vilja gå vidare med en sådan försäljning om det inte är i dödsboets intresse. I så fall kommer den istället övergå till någon av er eller flera av er vid arvskiftet.

Vad gäller testamentet så är det boutredningsmannen som har i uppgift att bestämma hur detta ska tolkas. Även här ska dock boutredningsmannen konsultera er dödsbodelägare om vilken tolkning som är den riktiga. Det är dock i slutändan upp till boutredningsmannen att besluta. Här måste boutredningsmannen komma till ett beslut eftersom testamentet måste verkställas i enlighet med den valda tolkningen för att dödsboförvaltningen ska kunna komma vidare.

Ansökan om boutredningsman kan göras direkt hos behörig domstol. Vill ni ha hjälp av en jurist genom processen kan jag rekommendera er att istället boka tid hos Familjens jurist.

Hoppas du fick svar på din fråga! Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.