Hej, vid bouppteckningen begärde efterlevande maka 12:2, då delades de gemensamma tillgångarna upp hälften var, som vars och ens giftorättsgods, och därutöver skrevs de tillgångar som enbart stod i makans namn på hennes halva. Därefter lades makans del bort, och pappas halva av tillgångarna blev nu det som skulle fördelas. Är det då riktigt att hälften av dessa först går till makan som hennes giftorättsgods, trots att hon redan så att säga fått sin halva vid den första delningen? (plus de tillgångar som enbart stod på henne). Eftersom det sedan fanns ett testamente som skrev att vi barn först ska ärva vår laglott, och makan andra halvan. När hon sen dör så ska vi ärva den delen, "enligt lag", vilket jag uppfattar som att vi då ska dela den delen med hennes barn också. På det här sättet kommer vår laglott bara att bli 1/4 av pappas tillgångar, är det riktigt? "Undrande"
Inledning
Hej, stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om arvsrätt kopplat till bodelning. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Jag tolkar din fråga så som att det är din pappa som avlidit, att hans kvarlevande maka inte är din mamma och att hon begärt 12:2 ÄktB.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
När en efterlevande maka begär 12:2 ÄktB innebär det att ingen hälftendelning av giftorättsgodset ska göras. En sådan begäran är fördelaktigt för efterlevande maka ifall hen har ett högre värde på sitt giftorättsgods. Efterlevande maka har då rätt till värdet av sitt eget giftorättsgods och inte till den avlidnes giftorättsgods. Det sker alltså ingen hälftendelning först och sedan får den efterlevande som begärt 12:2 ÄktB rätt till mer giftorättsgods utan 12:2 ÄktB används i stället för den sedvanliga hälftendelningen som görs enligt 11:3 ÄktB.
Uppdelning av kvarlåtenskapen
Det giftorättsgods som är din pappas är det som blir hans kvarlåtenskap och som ska delas upp mellan hans arvingar och testamentstagare enligt reglerna i ärvdabalken, se 2:1 ÄB. Som bröstarvinge (avkomma till den avlidne) så har man rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten enligt 7:1 ÄB. Det är således möjligt att testamentera bort halva sin kvarlåtenskap, så länge det inte kränker bröstarvingarnas laglott. För att få laglotten måste bröstarvingar jämka testamentet enligt 7:3 ÄB, inom 6 månader från delgivning av testamentet (7:3 3 st. ÄB).
Efterarv
Att få ut sitt arv när en annan person (ofta en andra förälder ifall den var gift med föräldern som dog) kallas efterarv. Särkullbarn, alltså barn till den avlidne men inte till dens efterlevande maka, har rätt till sin del av arvet direkt, om de inte väljer att stå över arvet enligt 3:9 ÄB då efterarv (alltså att din pappas barn får pappans arv när makan avlider) kan bli aktuellt.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Den efterlevande makan har begärt 12:2 ÄktB och har således rätt till värdet av sitt giftorättsgods, och ingen hälftendelning enligt 11:3 ÄktB ska göras. Att din pappa testamenterat halva sin kvarlåtenskap till sin maka innebär att hon har rätt till den halvan och bröstarvingarna får dela på andra halvan för att få ut sin laglott enligt 7:1 ÄB. Som jag uppfattar frågan är efterlevande maka inte din mamma och du och dina eventuella syskon har inte avstått arvet. Ni har då rätt till ert arv med en gång och behöver inte vänta på att makan också ska avlida (3:9 ÄB). Ni bröstarvingar kommer få dela på den halvan som återstår när efterlevande makan fått sin halva från testamentet.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var angående hur stor del av din fars kvarlåtenskap ni barn har rätt till och min rekommendation till dig blir därför att kontrollera så ni bröstarvingar får er laglott (vilket i detta fall är halva kvarlåtenskapen delat på antal bröstarvingar), och inte bara 1/4 av kvarlåtenskapen delat på antalet bröstarvingar som du skriver i frågan.
Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Har du ytterligare funderingar kring detta och behöver konkret svar på dina frågor rekommenderar jag varmt att boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.