Hej, om jag har ett AB (helägt av mig) och mitt AB tar ett kortsiktigt lån med marknadsmässig ränta (5%) från min pappas AB (helägt av honom) är det då ett "Förbjudet lån" eller är det ok? Vad behöver man ev styrka och tillämpa för att det ska klassas som godkänt lån?
Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga rör aktiebolag och möjligheten att låna pengar mellan bolag. Reglerna kring detta finns i aktiebolagslagen (ABL).
Lån mellan helägda bolag
Ett aktiebolag får som utgångspunkt inte lämna ett penninglån till någon person som ingår i den så kallade förbjudna kretsen. Det framgår av 21 kap 1 § ABL.
Den som ingår i den förbjudna kretsen är:
Sammanfattningsvis är det inte möjligt att låna pengar mellan era bolag eftersom ni äger de till 100% och är släkt med varandra. Ditt bolag kan alltså inte låna pengarna.
Det finns undantag
Det finns dock några situationer då låneförbudet inte gäller. Det är till exempel om lånet är avsett uteslutande för låntagarens rörelse och bolaget lämnar lånet av affärsmässiga skäl. Undantaget berättigas genom att lånet kan vara ekonomiskt motiverat. Lånet får inte avse privat konsumtion eller någon slags skatteflykt och att avgöra var gränsen går för vilka lån som är kommersiellt berättigade enl. 21 kap 2 § ABL kan vara svårt. Skatteverket meddelar dock att ett grundläggande krav är att villkoren för lånet är marknadsmässiga.
Vad gäller i ditt fall?
Utgångspunkten är att du inte får låna pengar till ditt AB från din pappas AB. Du skriver inte vad du vill låna pengarna till vilket gör att jag inte kan svara på om det ändå kan vara okej genomföra lånet. För att det ska vara okej ska lånet anses affärsmässigt betingat och falla under det undantag som kallas undantaget för kommersiella lån (21 kap 2 § p 3 ABL).
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Om du önskar vidare vägledning rekommenderar jag dig att boka en tid men en jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.