Hoppa till innehållet
Juridik för företagare

Betalningsansvar i ideell förening

Hej! Jag sitter i styrelsen för en ideell förening. Nu vill ordföranden att vi ska ta ett lån i den bank där vi har vårt föreningskonto, för att kunna finansiera en del av verksamheten innan vi får tillräckligt med bidrag för att klara det på egen hand. Nu undrar jag hur det blir med betalningsskyldigheten, i det fall vi inte lyckas få tillräckligt med bidrag för att återbetala lånet eller för att klara de månatliga återbetalningarna. Är det enbart ordföranden, som initierade lånet och har kontakten med banken? Eller samtliga i styrelsen? Påverkar det våra medlemmar? I det fall samtliga i styrelsen blir personligt ansvariga för att lånet återbetalas, vad händer om man reservera sig mot beslutet? Har det någon betydelse? Tacksam för utförligt och tydligt svar!

Rådgivarens svar

2022-11-01

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i lagen om ekonomiska föreningar (EFL) eftersom det i stor utsträckning saknas lagregleringar om ideella föreningar. Därmed tillämpar man denna lag analogt och använder dess regler även om de inte är direkt tillämpliga.

Vem är ansvarig i en ideell förening?

En ideell förening är en juridisk person. Det innebär att föreningen själv hålls ansvarig för de avtal och förbindelser som ingås i föreningens namn. Därmed är huvudregeln att föreningens medlemmar och styrelse generellt sett är fria från personligt ansvar för föreningens skulder.

Däremot kan styrelseledamöter eller ordförande bli skadeståndsskyldiga gentemot föreningen om de genom uppsåt eller oaktsamhet skadar föreningen när de utför sina uppdrag, EFL 21 kap. 1 §. Det kan exempelvis vara att ta ett lån som går emot vad som har bestämts under föreningsstämman eller utesluta en medlem utan grund i stadgarna eller bestämmelserna i EFL.

För att medlemmarna ska kunna få till en skadeståndstalan krävs det att föreningsstämman fattar beslut om att skadeståndstalan ska föras mot styrelsen eller ordförande. En talan om skadestånd mot styrelsen får endast väckas om majoriteten eller en minoritet som består av minst en tiondel av de röstberättigade röstar för det vid stämman, EFL 21 kap. 6 §.

Friskriva sig från skadeståndsansvar

Om stämman inte beslutar om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna så kommer var och en av styrelseledamöterna bli solidariskt betalningsansvariga gentemot föreningen, EFL 21 kap. 5 §. Föreningen kan därför kräva ut hela betalningen från en av styrelseledamöterna som sedan får vända sig till de andra ledamöterna för att få ut deras del av betalningen till sig själv. Innan skadeståndstalan aktualiseras kan styrelseledamöterna inbördes avtala om att de andra styrelseledamöterna ska uppbära en av ledamöternas ev. skadeståndsansvar. Det förutsätter dock ett juridiskt bindande avtal, vilket förutsätter att parterna (styrelseledamöterna) har tagit del av avtalet och accepterat dess innehåll.

Din situation och rekommendation

Som sagt, era medlemmar kan inte bli betalningsansvariga, men de kan däremot rösta för att ni som styrelse, eller ordförande, ska bli skadeståndsskyldiga om ni uppsåtligen eller genom oaktsamhet har skadat förening när ni utfört ert uppdrag. Som nämnts ovan kan det exempelvis vara om ni tar ett lån som stämman har motsatt sig eller gör något som går emot era stadgar. Då blir ni gemensamt skadeståndsskyldiga och får tillsammans ersätta kostnaderna. Det finns en möjlighet att reservera sig mot detta genom att skriva ett avtal med resterande styrelsemöten om att de ska ansvara för ditt betalningsansvar. Jag rekommenderar att ni i sådana fall upprättar ett skriftligt avtal om det blir aktuellt. Avtalet i fråga kan endast riktas mot styrelseledamöterna och har inte någon som helst påverkan gentemot föreningen.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.



Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.