Hoppa till innehållet
Gifta sig

Vad innebär det att även avkastning från enskild egendom ska vara enskild?

Hej, Min man äger ett AB. I äktenskapsförordet vill han skriva att detta AB samt alla avkastning från det ska vara enskild egendom. Vad innebär det för mig att även avkastningen ska vara EE? Kan han då ta ut låg lön, resten i utdelning och sätta på ett sparkonto som jag alltså inte får del av vid en eventuell skilsmässa? Kan han använda pengar från avkastningen och amortera på huset och sedan kräva större del av vinsten vid en eventuell försäljning? Vad innebär alltså ”avkastning” egentligen?

Rådgivarens svar

2022-01-14

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad detta innebär för din situation.

Enskild egendom

Att egendom är enskild innebär att den inte ska ingå i en framtida bodelning. Reglerna om enskild egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 7 kap. 3 § ÄktB kan egendom göras till enskild egendom genom äktenskapsförord. Det är enbart egendom som tillhör eller tillfaller maken som kan göras till dennes enskilda egendom.

Äktenskapsförord måste upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna. Det är möjligt att upprätta äktenskapsförord innan man gifter sig, men det blir då inte giltigt förrän äktenskapet ingås. Ett äktenskapsförord måste dessutom registreras hos Skatteverket för att bli giltigt.

Egendom kan också vara enskild på grund av att personen fått egendomen i gåva eller arv, där det angivits i gåvobrevet eller testamentet att egendomen ska vara enskild. Äktenskapsförord är dock det enda sättet att själv göra egendom till enskild.

Vill man ändra eller upphäva ett äktenskapsförord kan man göra detta genom att upprätta ett nytt äktenskapsförord med ett annat innehåll och registrera detta.

Avkastning och försäljning av enskild egendom

Enligt 7 kap. 2 § st. 1 p. 6 ÄktB så ska sådant ”som har trätt i stället” för den enskilda egendomen fortfarande utgöra enskild egendom. Det innebär att om t.ex. en bil utgör enskild egendom och denna byts ut mot en ny bil så ska den nya bilen betraktas som enskild egendom. Detta gäller under förutsättning att inget annat angetts i den handling (äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev) som gjorde den ursprungliga bilen till enskild egendom.

För avkastning är ordningen den motsatta. Enligt 7 kap. 2 § st. 2 ÄktB. så ska avkastning från enskild egendom inte utgöra enskilda egendom, om inte något annat anges. Vill ägaren av den enskilda egendomen att även avkastning från denna ska vara enskild så måste detta alltså anges i äktenskapsförordet.

Vad som innefattas i begreppet ”avkastning” definieras inte i äktenskapsbalken, men generellt så avses med begreppet den vinst som går att härleda till den aktuella egendomen.

Sammanblandning

Även om viss egendom är enskild egendom så kan den förlora denna karaktär om den sammanblandas med giftorättsgods. Detta gäller framförallt pengar, eftersom pengar utgör s.k. ”fungibel egendom”, dvs. det är inte möjligt att skilja en krona från en annan. Annat är det för t.ex. bilar, vilka går att särskilja från varandra genom registreringsnummer, serienummer och andra markörer.

Om pengar som utgör enskild egendom sammanblandas med andra pengar, t.ex. genom att de sätts in på ett konto där det även finns pengar som inte är enskild egendom, så kommer dessa pengar alltså ändå ingå i bodelningen eftersom det är omöjligt att särskilja dessa från de andra pengarna. Det är därför viktigt att hålla enskild egendom avskild från annan egendom.

Rekommendation

Vad gäller utdelningen från företaget så är det precis som du skriver så att denna kommer vara hans enskilda egendom, så länge som han håller dessa pengar avskilda. De kommer i så fall inte att ingå i en bodelning vid en eventuell skilsmässa mellan er.

Vad sedan gäller frågan om en del av huset kan bli hans enskilda egendom genom att han använder enskild egendom för att amortera på lånet är det svårt att ge ett rakt svar. Detta är en fråga som inte tydligt reglerats i lag, och därför är det något oklart hur stor del av ett köp som måste finansieras med enskild egendom för att det som köps ska bli enskild egendom.

Det finns fall från Högsta domstolen där en makes andel i fastigheten har ansetts vara dennes enskilda egendom eftersom den maken betalat sin del av kontantinsatsen med pengar som utgjort enskild egendom. Jag är dock tveksam till om slutsatsen kan bli densamma när enskild egendom endast använts till att amortera på ett lån, särskilt om lånet är gemensamt.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.