Är det möjligt för två polska medborgare som är bosatta i Polen och utan koppling till Sverige att gifta sig i Sverige?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller när man vill ingå äktenskap i Sverige och inte är svensk medborgare eller folkbokförd här.
Lagar
När det kommer till giftermål är det äktenskapsbalken och lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap som aktualiseras.
Att ingå äktenskap
Innan man kan gifta sig i Sverige måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket (3 kap.1 §). Är man inte svensk medborgare eller folkbokförd i Sverige så måste man styrka sin identitet. Förutom att klara hindersprövningen i Sverige så måste man ha rätt att gifta sig enligt lagen i det landet man är medborgare eller bor i (1 kap. 1 §).
Hindersprövning
I Sverige finns det följande hinder för att ingå äktenskap (2 kap. 1-4 §§) :
· man är under 18 år
· nära släktskap
· man är redan är gift
Följande hinder gäller även om man inte är svensk medborgare eller bor i Sverige.
Vad krävs?
· Ett intyg från behörig myndighet eller ambassad från landet man är medborgare eller bosatt i som visar att man har rätt att gifta sig.
· Ett intyg från behörig myndighet eller ambassad som visar vilka regler som gäller i landet i fråga för att få gifta sig.
Intygen får inte vara äldre än fyra månader.
Mer information finns om vad som krävs finns på skatteverkets hemsida.
Din fråga
Det är möjligt för två polska medborgare att gifta sig i Sverige om de klarar hindersprövningen. Dock är det så att om deras äktenskap inte skulle accepteras i Polen på grund av att lagarna ser annorlunda ut så kommer de ej kunna gifta sig i Sverige. Du kan läsa mer om äktenskap och internationell familjerätt hos Familjens Jurist. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Vid ytterligare funderingar är du välkommen att kontakta oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.